حمله سایبری اسرائیل به بندر شهید رجایی در واکنش به حمله سایبری جمهوری اسلامی
با شدت گرفتن تنش میان ایران و اسرائیل، گزارشها حاکیست طی یک ماه اخیر این دو کشور دستکم دو حمله سایبری علیه تاسیسات زیربنایی یکدیگر ترتیب دادهاند.
در تازهترین گزارش منتشر شده در این زمینه، روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشتماه روزنامه واشینگتنپست به نقل از یک مقام رسمی دولت آمریکا و مقامهای «دولتی خارجی» که نامی از آنها برده نشده نوشت که احتمالا حمله سایبری روز ۲۰ اردیبهشتماه به تاسیسات آبی و جادهای بندر «شهید رجایی» در استان هرمزگان از سوی اسرائیل ترتیب داده شده بود.
یک روز پس از این حمله محمد راستاد، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی ایران، آن را تایید کرد و گفت که این حمله سایبری به اپراتورهای بندر بوده و موجب اختلال موقت در صدور بیجک خروجی آن شده است.
او روز ۲۲ اردیبهشتماه نیز با خبرگزاری ایلنا در این زمینه گفتوگو کرد و حمله مورد نظر را «ناکام» خواند. راستاد اشاره کرده بود این حمله «فقط توانست به تعدادی از سامانههای اختصاصی عملیاتی بخش خصوصی در بنادر نفوذ کند و آسیب برساند.»
این مقام دولت ایران نیاز به «تقویت و به روزرسانی لایههای حفاظتی» در این زمینه را مورد اشاره قرار داد.
واشینگتنپست در این زمینه به نقل از یک مقام امنیتی دولت خارجی نوشته که حمله صورت گرفته «بسیار دقیق» بوده و اثر آن از آنچه که مقامهای ایران میگویند بیشتر بوده است. این گزارش به توقف چند روزه فعالیت و ترافیک این بندر در اثر حمله سایبری اشاره کرده است.
در بخشی از این گزارش اشاره شده است: «رایانههایی که جریان کشتیها، کامیونها و کالاها را تنظیم میکنند به یکباره خراب شدند.» این نشریه نوشته بر اساس تصاویر ماهوارهای ترافیک چند مایلی در مسیرهای منتهی به این بندر شکل گرفت و کشتیها منتظر تخلیه بار بودهاند.
حمله ایران به شبکه آبرسانی اسرائیل
بر اساس این گزارش، حمله به تاسیسات بندری ایران در واکنش به حملهای بوده که پیش از آن ایران به شبکه آبرسانی روستایی در اسرائیل کرده بود. این حمله در روزهای پنجم و ششم اردیبهشتماه گزارش شد.
بر اساس گزارش واشنگتنپست، مقامهای رسمی مرتبط با این حوزه گفته بودند این حمله پیش از خسارت قابل توجه شناسایی و خنثی شد.
نشریه تایمز اسرائیل روز ۲۱ اردیبهشتماه در ارتباط با این حمله به نقل از یک مقام رسمی این کشور بدون ذکر نام نوشته بود: «این حملهای بر خلاف تمامی قوانین جنگ است.»
کانال ۱۳ تلویزیون اسرائیل نیز گزارش داده بود که در پی این حمله کابینه اسرائیل جلسهای با سطح بالای امنیتی برای بررسی موضوع و ارزیابی واکنش به آن برگزار میکند.
یک مقام ارشد وزارت انرژی ایالات متحده در این زمینه به شبکه فاکسنیوز گفته بود که دولت ترامپ متعهد شده است تا از متحدان در برابر حملات سایبری محافظت کند. او از تحقیقات در این زمینه خبر داد.
پیشینه حملات سایبری به ایران
سال گذشته نیز با افزایش تنش میان ایران با آمریکا و اسرائیل گزارشهایی از حمله سایبری به تاسیسات زیربنایی ایران منتشر شد.
در شهریور ماه سال ۱۳۹۸ خبری مبنی بر اعلام «وضعیت نارنجی» برای آمادهباش در تاسیسات نفتی پتروشیمی جنوب ایران منتشر شد.
پس از آن مرکز مدیریت راهبردی افتای ریاستجمهوری ایران با صدور اطلاعیهای گزارشها در مورد «حمله سایبری موفق» به تاسیسات نفتی و زیرساختهای حیاتی این کشور را تکذیب کرد.
روزنامه نیویورکتایمز روز اول مهرماه در گزارشی «حمله سایبری گسترده» علیه تاسیسات نفتی ایران را یکی از گزینههای در حال بررسی از سوی دولت آمریکا در زمینه پاسخ به حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی خوانده بود.
یکبار نیز با شدت گرفتن این تنشها محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، در آذرماه تایید کرد که یک حمله «بسیار بزرگ» به زیرساختهای ارتباطی دولت الکترونیک در ایران صورت گرفت و دفع شد.
اکنون همزمان با گزارشها درباره افزایش تنش میان نیروهای نظامی ایران و اسرائیل در سوریه و تنش با آمریکا در خلیج فارس و عراق میزان حملات سایبری میان این دو کشور بیش از پیش تشدید شده است.