درخواست دبیرکل سازمان ملل متحد برای تعامل ایران و آمریکا بر سر برجام
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، ضمن درخواست از آمریکا و ایران برای همکاری در زمینه خروج از بحران کنونی در مورد برجام، اضافه کرد که منتظر «یک راهحل فوری» نیست.
گوترش پنجشنبه نهم بهمن در یک کنفرانس خبری درباره احتمال میانجیگری او برای حل بحران هستهای جمهوری اسلامی گفت: «کارهای زیادی برای انجام وجود دارد، اما من منتظر یک راهحل فوری نیستم.»
او ادامه داد: «من فکر میکنم که همه، چه کسانی که در برجام مشارکت دارند و چه دیگر طرفهای علاقهمند، باید برای کاهش تردیدها و مقابله با مشکلات و موانع با یکدیگر همکاری کنند.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، گوترش درباره نقش خود به عنوان میانجیگر احتمالی این بحران توضیحی نداد.
دبیرکل سازمان ملل در توضیح اظهاراتش تاکید کرد باید «امور به طور تدریجی به وضعیتی ختم شود که بتوان توافقی اساسی برای صلح و ثبات منطقه خلیج فارس و کل جهان به دست آورد.»
گوترش برجام را یک «پیروزی بزرگ دیپلماتیک» توصیف کرد و ادامه داد: «متاسفیم که توافق زیر سوال رفته است.»
او گفت: «واضح است که مشکلات و موانع و پیچیدگیهای فزاینده وجود دارد، زیرا آمریکا از توافق خارج شده و تدابیر بعدی اتخاذ کرده است. همزمان ایران چندین اقدام در زمینه توسعه تواناییهای هستهای خود انجام داده است.»
سال ۲۰۱۵ میلادی، شش کشور آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین در شهر وین توافقی را درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران با این کشور به امضا رساندند، اما سه سال بعد، آمریکا از این توافق خارج شد.
اکنون با وجود تمایل دولت جدید آمریکا برای بازگشت به برجام، واشینگتن و تهران هرگونه احیای برجام را به اقدام اول طرف مقابل وابسته دانستهاند.
این در حالی است که برخی کشورهای امضاکننده برجام، آمریکا، اسرائیل و کشورهای عربی منطقه، خواستار گنجاندن برنامه موشکی جمهوری اسلامی و همچنین مداخلههای ایران در منطقه، در مذاکرات هستهای احتمالی آینده با تهران شدهاند.