دو دیپلمات: رد اورانیوم در نمونهبرداری از انبار تورقوزآباد یافت شد
دو دیپلمات اعلام کردند بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نمونههای مورد آزمایش از انباری در تورقوزآباد کهریزک آثاری از اورانیوم یافتهاند.
وجود این انبار برای نخستین بار سال گذشته از سوی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، افشا شد.
این دو دیپلمات که از نزدیک روند بازرسی از این انبار مواد رادیواکتیو را دنبال میکنند، روز یکشنبه ۱۷ شهریور به خبرگزاری رویترز گفتند که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال بررسی منشا این اورانیوم بوده و از ایران در این باره توضیح خواسته است.
این موضوع میتواند به تنشهای جاری بین ایران و آمریکا که از زمان خروج دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، از توافق هستهای برجام شدت گرفته است، دامن بزند.
یک سال پیش، نتانیاهو از آژانس خواست از انبار تورقوزآباد بازدید کند. او در آن زمان گفت ۱۵ کیلوگرم ماده رادیواکتیو ناشناس از آنجا جابهجا شده است.
بازرسان آژانس در ماه آوریل امسال از انبار تورقوزآباد بازدید و از آن نمونهبرداری کرده بودند.
یکی از این دیپلماتها گفت اورانیوم یافتشده در این انبار تا درجه بالایی غنیسازی نشده و این بدان معناست که به حد لازم برای تولید بمب هستهای نرسیده است.
این دیپلمات به خبرگزاری رویترز گفت: «احتمالات زیادی میتوان داد.»
رویترز به نقل از این دیپلماتها نوشت از آنجا که ایران هنوز توضیحی به آژانس ارائه نکرده است، هرگونه راستیآزمایی درباره منشا این اورانیوم مشکل است.
به گفته دیپلماتها، هنوز مشخص نیست که این آثار اورانیوم مربوط به پیش از توافق برجام در سال ۲۰۱۵است یا پس از اجرایی شدن آن که منجر به پذیرش برخی محدودیتها از سوی ایران شد.
تورقوزآباد در ۲۰ کیلومتری تهران واقع شده است.
این خبر در حالی مطرح میشود که کورنل فروتا، سرپرست آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در سفر روز یکشنبه خود به ایران بر همکاری کامل تهران برای راستیآزمایی برنامه هستهای این کشور تاکید کرد.
آژانس در بیانیهای که پس از دیدار فروتا با علیاکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، منتشر کرد، گفت: «فروتا، جانشین مدیرکل، تاکید کرد لازمه تعاملات جاری [بین ایران و آژانس] همکاری کامل و بهموقع ایران است.»
فروتا در دیدارهای خود گفت فعالیتهای «پادمانی» آژانس به شکل «بیغرضانه، مستقل و بیطرفانه» و در چارچوب «اقدامات استاندارد پادمانی» انجام میشود.
جدیدترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی از فعالیتهای هستهای ایران که در تاریخ هشتم شهریور منتشر شد، نشان میدهد که این کشور با افزایش میزان اورانیوم غنیشده خود از برخی محدودیتهای درنظرگرفته شده در برجام عبور کرده است.
ایران تا قبل از امضای برجام در سال ۲۰۱۵، درجه غنیسازی اورانیوم را تا ۲۰ درصد بالا برده بود.
درجه خلوص غنیسازی مناسب ساخت تسلیحات هستهای بهعنوان یکی از نگرانیهای دولتهای غربی نسبت به برنامه هستهای ایران،۹۰ درصد است. ایران میگوید برنامهای هستهای را برای مقاصد صلحآمیز و خصوصا تولید برق میخواهد و قصد ساخت سلاح هستهای ندارد.