رادیو ملی آمریکا: ایران احتمالا برای پرتاب ماهواره آماده میشود
شبکه رادیویی انپیآر گزارش داد تصویر ماهوارهای شرکت پلانت نشان میدهد ایران یک سکوی پرتاب ماهواره را رنگ کرده و آماده پرتاب ماهواره به فضاست.
به گزارش این رادیو، تصویر گرفتهشده در تاریخ شنبه دوم شهریور نشان میهد که سکوی پرتاب ماهواره به رنگ آبی روشن است. تا پیش از این، این سکوی پرتاب واقع در پایانه فضایی امام خمینی به رنگ سوخته دیده میشد که ناشی ار پرتابهای ناموفق اوایل سال جاری بود.
تصاویر قبلی همچنین نشان میداد که احتمالا بر اثر وقوع سیلابهای بهار امسال، در سکوی پرتاب زباله جمع شده بود.
دیو اشمرلر، از پژوهشگران ارشد مرکز مطالعات عدم اشاعه وابسته به موسسه میدلبری که تصویر را تجزیه و تحلیل کرده است، گفت: «ایرانیها کار نظافت سکو را تمام کرده و روی سوختگیهای قبلی رنگ زدهاند.»
تصاویری که اخیرا گرفته شده بود نیز نشانگر جابجایی تجهیزات به تاسیسات مونتاژ راکت در نزدیکی سکوی پرتاب بود.
رسانههای ایران اخیرا گزارش دادهاند که این کشور سه برنامه پرتاب ماهواره را برای سال آینده در تقویم خود دارد. یکی از این ماهوارهها با نام ناهید ۱ شناخته شده است.
ایران در ماههای ژانویه و فوریه دو پرتاب ناموفق داشت.
دولت آمریکا میگوید راکتهای فضایی ایران به برنامه موشکی بالستیک ایران کمک میکند اما اشمرلر و دیگر تحلیلگران مستقل از ارتباط بین ماهوارهها با سوخت مایع ایران و فعالیتهای موشکی این کشور مطمئن نیستند.
برخی از مقامهای اطلاعاتی و دفاعی آمریکا قبلا گفتهاند ایران در حال توسعه برد و دقت موشکهایش بوده و این موضوع نگرانی مقامهای آمریکایی را نسبت به تلاش ایران برای هدف قرار دادن نیروهای نظامی آمریکایی مستقر در منطقه تشدید کرده است.
جمهوری اسلامی میگوید برنامههای پرتاب ماهواره این کشور اهداف صلحآمیز دارد اما فناوری مورد نیاز برای این کار همان است که در تولید موشکهای بالستیک قارهپیما استفاده میشود.
آزمایشهای موشکی مشمول هیچ ممنوعیتی در توافق هستهای برجام نیستند، اما قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در تایید برجام از ایران میخواهد «هیچگونه فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیکی که توان حمل بمب هستهای دارند از جمله پرتابهایی که از فناوری موشک بالستیک استفاده میکنند نداشته باشد.»
یکی از دلایل خروج دولت دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، از برجام در سال گذشته، عدم محدودیت برنامه موشکی ایران در برجام بود.
طی ماههای اخیر، وزارت دفاع آمریکا ادوات نظامی متعددی از جمله سامانههای موشکی پاتریوت با هدف مقابله با تهدیدات ناشی از ایران و نیروهای نیابتی این کشور در منطقه خاورمیانه مستقر کرده است.