ربیعی: اعتراضها در عراق به دلیل ناامید شدن مردم از صندوق رای است
علی ربیعی، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران، اعتراضهای اخیر در عراق را به دلیل «ناامید شدن» مردم این کشور از صندوق انتخابات دانست.
ربیعی در یادداشتی با عنوان « جمهوریت بیشتر- مقاومت بیشتر و کارآمدتر» که روز شنبه ۱۱ آبان در خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی ایران، ایرنا، منتشر شد، نوشت: «رخدادهای اخیر عراق را بنگریم و ببینیم که ناامیدی از صندوق انتخابات چگونه میتواند مطالبات برحق مردمی را مستعد سمتگیری به فراسوی سامانه انتخاباتی نماید.»
او با اشاره به اعتراضهای سال ۱۳۹۶ در ایران ادامه داد: «در ایران خوشبختانه آن ائتلاف اعلام نشده میان برخی جریانهای تنگنظر با منفعتجویی داخلی و هوشیاری شیطانی صهیونیستی نتوانسته امید مردم را ترور کند و مردم را از صندوق انتخابات مایوس و برکنار سازد.»
تاکید سخنگوی دولت ایران بر «ناامیدی از صندوق انتخابات» در عراق، در حالی است که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، اعتراضها در عراق و لبنان را کار «سرویسهای اطلاعاتی غربی» با «پول کشورهای مرتجع منطقه» میداند.
سخنان ربیعی همچنین در آستانه انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در اسفند ۱۳۹۸ عنوان میشود.
با نزدیک شدن به زمان این انتخابات، بحثها درباره شرکت یا عدم شرکت در انتخابات شدت گرفته است.
انتقاد و نارضایتی بخشهایی از مردم از عملکرد دولت روحانی در زمینه سیاست داخلی و خارجی، محدودتر شدن آزادیهای اجتماعی، سرکوب اعتراضهای کارگری، برآورده نشدن مطالبات زنان و تداوم مشکلات معیشتی باعث بروز نگرانی میان جریانهای سیاسی اعتدالگرا و اصلاحطلب درباره میزان مشارکت بخش عمدهای از رایدهندگان آنها در انتخابات شده است.
محمد خاتمی، ریيسجمهور پیشین ایران، که در بسیج آرای نیروهای اصلاحطلب نقش عمدهای دارد، در مهرماه بار دیگر با تحریم انتخابات مخالفت کرد.
روحانی هم اواخر شهریورماه در سخنانی بدون اشاره به اعتراضهای کارگران و احکام حبس زندان برای برخی نمایندگان آنها گفت: «کارگران و زنان هر مشکلی که دارند میتوانند از راه انتخابات آن را به دست آورند.» این سخنان به ویژه در رسانههای اجتماعی با واکنش منفی کاربران مواجه شد.
تشویق مردم به انتخابات و انتقاد از صدا و سیما
ربیعی در بخش دیگری از یادداشت خود مردم را تشویق کرده که اگر از آمریکا «چیز بیشتری» میخواهند، در این انتخابات شرکت کنند.
او در یادداشت خود با تاکید بر اینکه برجام «بلا تردید» محصول انتخابات ۱۳۹۲ بود، نوشت: «اکنون ایران در آستانه انتخابات مجلس در شرایطی قرار گرفته که نیرومندتر از هر زمان دیگر ایران بماند. ما اگر برجام را حداقلی میدانیم و چیز بیشتری از آمریکا میخواهیم، باید نگاه خودمان را متوجه داخل و توده آگاه رایدهنده و تاسیسگر نظام جمهوری اسلامی بکنیم و به فرمول «جمهوریت بیشتر» روی آوریم.»
سخنگوی دولت روحانی همچنین با انتقاد از عملکرد صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران گفت که در جریان مذاکرات هستهای تلویزیون سخنان باراک اوباما، رییس جمهور وقت آمریکا درباره روحانی و این که «شوق ایرانیان برای تغییر را نمایندگی میکند» را حذف کرد.
ربیعی گفت: «این بخش از همان فراز سخنان اوباما به طرزی کاملا معنادار حذف میشود تا عاملیت انتخاباتی انسان ایرانی و نحوه تاثیرگذاری تعاملجویی جهانی ایرانیان بر کاخ سفید به محاق رود و مورد پردهپوشی قرار گیرد.»
سخنگوی دولت ایران این رفتار صدا و سیما را با رفتار دولت کنونی آمریکا مقایسه کرد و نوشت که «آدمهای ترامپ» نمایندگان واقعی مردم ایران را «در بیرون از صندوق انتخابات میجویند».
او همچنین از عملکرد صدا و سیما درباره انتخابات مجلس انتقاد کرد و نوشت: «متاسفانه بازنمایی ضعیفی که رسانه ملی برای جایگاه انتخابات و نقش آن در ارتقای قدرت ملی ارایه میکند فاقد آن رویکرد تکاملی جمهور ملت ماست وعمدتا انتخابات را به سطح قطبیسازیهای کاذب و غیرضرور تقلیل میدهد.»
پیشتر محمود واعظی، رییس دفتر حسن روحانی نیز از عملکرد «یکطرفه» صدا و سیما در موضوع بررسی لوایح افآیتیاف انتقاد کرده بود.
از زمان روی کار آمدن روحانی، دولت ایران بارها از عملکرد صدا و سیما انتقاد کرده است. روحانی در آخرین نشست خبری با رسانهها گفت: «صدا و سیما برخی از نشستها پوشش میهد و از برخی حرفهای ما هم خوشش نمیآید.»
در اسفندماه گذشته نیز ایرنا، نوشت: «اين روزها تقابل اين سازمان [صدا و سیما] با دولتمردان به حداكثر ميزان ممكن رسيده است.»