روایت کارگران؛ بعد از گوشت و مرغ باید از چای و نان هم بگذریم
«گوشت، مرغ و تخممرغ را از سفرهمان حذف کردیم، با افزایش قیمت چای، شکر و نان اینها را هم باید آرام آرام حذف کنیم»؛ روایت کارگرانی که بیش از پیش در تامین خوراک و معیشت زندگی خود و خانوادهشان درماندهاند.
نظرسنجیهای اخیر نشان میدهد با افزایش مداوم قیمت کالاهای خوراکی در ماههای اخیر همزمان با بحران همهگیر کرونا، بسیاری از خانوادههای ایرانی گوشت و مرغ را مدتهاست از سفره معیشتی خود حذف کردهاند.
به تازگی یک نظرسنجی موسسه عالی پژوهش تامین اجتماعی حاکی از کاهش مصرف گوشت قرمز میان حدود ۷۲ درصد از بیکارشدگان کرونا بود، ۱۵ درصد آنها حتی پیش از بیکاری امکان خرید گوشت قرمز به صورت ماهانه را نداشتند.
این عدد برای مصرف گوشت مرغ ۷۶ درصد، برنج ۷۱ درصد و لبنیات ۶۱ درصد عنوان شد.
این همه ماجرا نیست، بسیاری از کارگران کار خود را هم از دست دادهاند. یک کارگر روایت میکند: «آشپز رستوران بودم، اما خب کرونا باعث شد رستوران بسته بشه. اما حالا صاحب رستوران میگه آشپز زن نمیخوام و من رو انداخته بیرون. توی این وضعیت از کجا کار پیدا کنم... شوهرم هم در بازار پادو بود که با کرونا بیکار کنج خونه نشسته.»
در آذرماه رییس اتحادیه دارندگان رستوران و سلفسرویس در تهران گفته بود «اکثریت» این صنف با شیوع ویروس کرونا ورشکسته شدهاند.
برخی کارگرها نیز مجبورند همه اعضای خانواده را به کار بگیرند؛ یکی از آنها میگوید «من پدر بدی نیستم، اما وقتی حقوقم کفاف زندگی رو نمیده، مجبورم بچهام رو بفرستم سرکار، حداقل با کار خودش شکمش رو با بیسکوییت و شیر سیر میکنه.»
اخیرا با تشدید تحریمهای بینالمللی و بالا رفتن قیمتها، مجمع عالی نمایندگان کارگران گفته بود خط فقر برای یک خانواده چهار نفره به «۱۰ میلیون تومان» رسیده است.
بسیاری از کسبوکارها نیز با آن که فعالیتشان را ادامه میدهند دیگر همچون گذشته مشتری ندارند؛ «خیاطم، اما دیگه کسی برای وصله و پینه لباسهاش سراغم نمیاد. یه موقع زنم گفت شیرینی میپزم و میفروشم اما انقدر گرفتن مجوز دنگ و فنگ داشت و باید هزینه میکردیم که از خیرش گذشتم.»
در بخش عمرانی و ساختمانی نیز با تعطیلیهای چند ماهه پروژهها بسیاری از کارگران مجبور به خانهنشینی شدهاند.
یک کارگر ساختمانی میگوید: «قبل از کرونا به زحمت یه لقمه نان در میآوردم. الان وضعیت هر روز بدتر از روز قبل میشه...»
با آن که طی یک سال گذشته با اعمال محدودیتهای شیوع کرونا اعتراضات و اعتصابهای کارگری متوقف شده بود، اما اکنون دوباره با لغو این محدودیتها در بسیاری از شهرها کارگران و بازنشستگان بخشهای مختلف صنعتی و دولتی و نیمهدولتی مجددا برای تامین حقوق خود دست به اعتراض میزنند.