روحانی: مذاکره کردن در شرایط فعلی به معنای تسلیم است
حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران با مخاطب قرار دادن همتای آمریکاییاش گفت اگر هدف او جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است، بهترین راه برای رسیدن به این هدف، برجام است.
روحانی که روز چهارشنبه ۲۹ خرداد، در جلسه هیأت دولت ایران سخنرانی میکرد، ادامه داد:«اینکه از یک طرف فشار اقتصادی بر ما وارد کنند و از یک طرف دعوت به مذاکره کنند، نزد هیچ سیاستمدار و انسان عاقلی معقول به نظر نمیآید.»
روحانی اضافه کرد که در این شرایط «نشستن پای میز مذاکره، جز تسلیم معنای دیگری ندارد».
پیشتر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز در دیدار با شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن گفته بود که « هیچ ملت آزاده و عاقلی، مذاکره تحت فشار را نمیپذیرد».
روحانی همچنین به مهلت دوماهه ایران به کشورهای اروپایی اشاره کرد و گفت که «اقدامات اخیر برای کاستن از تعهداتش، طبق برجام و بندهای ۲۶ و ۳۶ آن است».
او گفت: «ما طبق قانون و در چارچوب مقررات عمل میکنیم و البته اگر اهداف ما تامین نشود بعد از ۶۰ روز که از ۱۸ اردیبهشت محاسبه میشود، اقدامات جدیدی را که قبلا اعلام کردهایم انجام میدهیم.»
رییس جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: «درعین حال چنانچه آنها [قدرتهای اروپایی] در این دوره به تعهدات خود عمل کنند، همه اقداماتی که در ۶۰ روز اول و یا احتمالا ۶۰ روز دوم انجام گرفته، به نقطه اول برمیگردد و مشکلی ایجاد نمیشود، این منطق صریح ایران است.»
این اظهارات روحانی در حالی است که همزمان بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران هشدار داده که مهلت دوماهه این کشور به طرفهای اروپایی برجام قابل تمدید نیست.
همچنین در حالی که آمریکا بارها ایران را به نقض روح برجام متهم کرده، روحانی اضافه کرد: «روح برجام روابط تجاری و بازشدن مسیر اقتصاد است... و از آن طرف، اثبات این موضوع که فعالیت هستهای ایران، صلحآمیز است».
رییس جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: «به عبارتی روح برجام از طرف ما به طور کامل حراست و حفاظت شده اما اساس برجام و روح برجام از طرف دیگر متعهدان، مورد صدمه جدی قرار گرفته است.»
روحانی که اخیرا با روسای جمهور چین و روسیه دیدار کرده، همچنین گفت که «نظرات ما با چین و روسیه در مسائل منطقهای و جهانی بسیار نزدیک است» و «لحن حمایت» شی جینپینگ و ولادیمیر پوتین از ایران «جدیتر از گذشته بود».
این اظهارات روحانی در حالی است که روز سهشنبه، پس از آن که آمریکا از اعزام هزار سرباز دیگر به منطقه خلیج فارس خبر داد، روسیه و چین از سیاست آمریکا در قبال ایران انتقاد کردند.