روحانی مصوبه مجلس درباره توقف پروتکل الحاقی را «مضر» خواند
حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، مصوبه مجلس درباره افزایش فعالیتهای هستهای و احتمال توقف اجرای پروتکل الحاقی را «مضر» خواند.
حسن روحانی روز چهارشنبه ۱۲ آذر در جلسه با کمیتههای ستاد مقابله با کرونا گفت گمانهزنیها درباره اینکه حاضر نشدنش در مجلس به دلیل این مصوبه بوده درست نیست.
او گفت: «البته دولت با آن مصوبه موافقت ندارد و آن را برای روند فعالیتهای دیپلماتیک مضر میداند اما به دلیل پروتکلهای بهداشتی به مجلس نرفتم و نه مساله دیگر.»
حسن روحانی برخلاف روند معمول برای ارائه لایحه بودجه در مجلس حاضر نشد و حسینعلی امیری، معاون پارلمانی رییسجمهور، روز چهارشنبه به مجلس رفت و پس از دفاع از لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، این لایحه را به هیات رییسه مجلس ارائه کرد.
روز سهشنبه نیز مقامات دولت حسن روحانی با مصوبه مجلس مخالفت کرده بودند.
از جمله علی ربیعی، سخنگوی دولت، گفته بود که تصمیمگیری درباره برجام و فعالیتهای هستهای از اختیارات شورای عالی امنیت ملی است و مجلس حق ورود به این موضوع را ندارد.
با این حال شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد که مجلس طرح خود را به این شورا ارائه کرده است.
کیوان خسروی، سخنگوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، گفت که این دبیرخانه نیز «ملاحظات مد نظر» را به مجلس اعلام کرده است.
او اعلام نکرد که «ملاحظات» شورای عالی امنیت ملی در طرح نمایندگان مجلس تا چه حد در نظر گرفته است.
خسروی تنها گفت این طرح «براساس روال جاری» در مجلس تصویب شده و «حاصل نظر و اجماع» نمایندگان است.
مجلس ایران روز سهشنبه طرحی را تصویب کرد که در صورت تایید توسط شورای نگهبان، دولت را موظف میکند غنیسازی اورانیوم را در سطح ۲۰ درصدی عملیاتی کرده و در صورت عدم رفع تحریمهای نفتی و بانکی ظرف سه ماه اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کند.
طرح مصوب مجلس ۹ ماده دارد که طبق آن دولت مکلف میشود «بلافاصله» پس از تصویب نهایی، غنیسازی ۲۰ درصدی را عملیاتی کند.
علاوه بر آن، سازمان انرژی اتمی باید استفاده از سانتریفیوژهای نسل شش و هشت، ساخت راکتور آب سنگین شبیه راکتور سابق اراک و همچنین ساخت کارخانه اورانیوم فلزی را در دستور کار قرار دهد.
در صورت اجرای این مصوبه مجلس، دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اماکن و تاسیسات هستهای ایران در صورت عدم بازگشت روابط بانکی با اروپا و همچنین میزان خرید نفت به «شرایط عادی و رضایتبخش» پس از سه ماه متوقف میشود.
دولت ایران در حال حاضر به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح هستهای معروف به «انپیتی» را اجرا میکند.
برخی از تحلیلگران اجرای مصوبه مجلس را به معنای خروج ایران از برجام دانستهاند.