سهمیهبندی بنزین «موقتا» منتفی شد
یک عضو هیات رییسه مجلس ایران از منتفی شدن بازگشت طرح سهمیهبندی بنزین «برای مدتی نامعلوم» خبر داد. همزمان، رسانهها از بازداشت سخنگوی شرکت ملی پخش و پالایش فراوردههای نفتی به دلیل انتشار جزییات طرح سهمیهبندی بنزین خبر دادهاند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، علیاصغر یوسفنژاد عضو هیات رییسه مجلس، صبح یکشنبه ۱۵ اردیبهشت، اعلام کرد که مجلس با بازگشت طرح سهمیهبندی بنزین مخالف است و «این موضوع فعلا از سوی دولت منتفی و زمانی برای آن اعلام نشده است.»
یوسفنژاد همچنین با اشاره به نیاز به ارائه متمم بودجه از سوی دولت در صورت نیاز به سهمیهبندی بنزین، اضافه کرد: «باید مشخص شود افزایش درآمدها ناشی از فروش حاملهای انرژی در چه محلی هزینه خواهد شد، تا مجلس این موضوع را قانونی کند.»
این نماینده مجلس همچنین اجرای این طرح در زمان فعلی را منجر به «افزایش تورم و رکود» دانست و گفت در این زمینه نیاز به تصمیم کارشناسی بین دولت و مجلس داریم.
اعلام خبر منتفی شدن موقتی سهمیهبندی بنزین پس از فراخواندن بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت به جلسهای با اعضای کمیسیون انرژی مجلس برای بررسی حضور گسترده مردم در پمپ بنزینهای سراسر کشور در چند روز گذشته و بررسی جزییات طرح سهمیهبندی صورت گرفته است.
انتشار خبر سهمیهبندی و بازداشت منبع آن
پس از تکذیب و هشدار رسمی وزرای هیات دولت درباره خبر سهمیهبندی بنزین، در نخستین روز کاری هفته جاری خبر بازداشت زیبا اسماعیلی، سخنگوی شرکت ملی پخش و پالایش مواد نفتی، بر روی رسانهها منتشر شد. بر اساس اعلام پایگاه خبری انصافنیوز، اسماعیلی پیشتر کارمند خبرگزاری فارس و همچنین صداوسیما نیز بوده است.
نخستین بار، در روز چهارشنبه هفته گذشته خبرگزاریهای فارس و تسنیم اقدام به انتشار خبر بازگشت سهمیهبندی بنزین به نقل از منابع خود در وزارت نفت کرده بودند و با اعلام جزییاتی از قیمت بنزین سهمیهای و آزاد، از قطعی بودن اجرای این طرح خبر دادند.
بنا بر ادعای این پایگاههای خبری، قرار بود از روز پنجشنبه، یعنی فردای انتشار خبر، این طرح در سراسر کشور عملیاتی شود. در متن این خبر آمده بود: «بنزین با نرخ هزار تومان با سهمیه ۶۰ لیتر در ماه و بنزین آزاد با قیمت ۲۵۰۰ تومان در هر لیتر عرضه میشود.»
بلافاصله پس از بازنشر گسترده و سریع این خبر در سایر خبرگزاریها و شبکههای اجتماعی، علاوه بر پایتخت، مردم در سایر شهرهای کشور به پمپبنزینها هجوم برده و نسبت به ذخیرهسازی بنزین برای مصرف شخصی خود اقدام کردند.
با انتشار تصاویر و خبر واکنش مردم، در همان روز چهارشنبه، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت خبر منتشرشده را «دروغ» دانست و اعلام کرد آنها که این خبر را منتشر کردهاند مثل همیشه دروغ گفتهاند. همزمان عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور نیز اعلام کرد که طرح سهمیهبندی هنوز در دولت نهایی نشده و انتشار این خبر در رسانهها «کار خطرناکی» بود.
علیرغم واکنش مسوولین برای تکذیب این خبر، حضور مردم در پمپبنزینها تا روز جمعه کم و بیش ادامه داشت.
سهمیهبندی، کارت سوخت و قاچاق بنزین
سهمیهبندی بنزین، از جمله طرحهای دولت محمود احمدینژاد بود که تا خرداد سال ۹۴ ادامه داشت و پس از آن با تصمیم دولت روحانی مبنی بر تکنرخی شدن بنزین، لغو شد. همراه با اجرای طرح سهمیهبندی، کارت سوختهای خاص تهیه و تا ۸ سال توسط مردم مورد استفاده قرار گرفت.
روزنامه اعتماد در گزارش خود درباره سهمیهبندی نوشته بود که سهمیه ۶۰ لیتری مردم و خرید و فروش کارت سوخت در طول ۸ سال تجارت بزرگی را رقم زد و قاچاق بنزین به کشورهای همسایه را رونق بخشید. ایران و ونزوئلا دو کشوری هستند که ارزانترین بنزین را در جهان به مردم خود ارائه میکنند و همین امر آنها را با مشکل قاچاق سوخت مواجه کرده است.
پاییز سال گذشته، یعنی ۳ سال پس از توقف طرح سهمیهبندی، سخنان حسن روحانی رییسجمهوری بار دیگر زمزمههای افزایش قیمت بنزین و اجرای دوباره سهمیهبندی را به فضای عمومی جامعه بازگرداند. وی در یک نشست خبری دلیل اصلی قاچاق روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین را «ارزانبودن قیمت بنزین و گازوئیل در ایران و گرانی آن در کشورهای دیگر» دانسته بود.
اکنون، عدم لغو کامل طرح سهمیهبندی بنزین در حالی است که روز گذشته اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری نیز از احتمال اعمال سهمیهبندی بر سایر کالاهای مصرفی مردم با «بازگشت کوپن» خبر داده بود.