شکایت دادستانهای فدرال آمریکا برای توقیف نفتکشهای ایران به مقصد ونزوئلا
همزمان با افزایش تنشها میان تهران و واشینگتن در ارتباط با انتقال محمولههای سوخت ایران به ونزوئلا، روزنامه والاستریتژورنال نوشت دادستانهای فدرال آمریکا شکایتی را برای توقیف حجم سوختی معادل گنجایش چهار نفتکش که تهران به ونزوئلا فرستاده، تنظیم کردند.
به نوشته این روزنامه، شکایتی که دادستانهای فدرال آمریکا روز چهارشنبه ۱۱ تیرماه ارائه دادهاند، در راستای جلوگیری از رسیدن سوخت ایران به ونزوئلا و فرستادن محمولههای دیگر و همچنین قطع درآمد تهران از این راه است.
جمهوری اسلامی از ماه گذشته میلادی اقدام به انتقال محمولههای نفتی به ونزوئلا کرده بود.
دادستان منطقه کلمبیا یک تاجر ایرانی به نام محمود مدنیپور مرتبط با سپاه پاسداران را در این زمینه متهم کرده که فرایند تحویل محمولههای سوختی را از طریق شبکه شرکتهای کاغذی هماهنگ کرده تا ضمن جلوگیری از کشف آن از سوی آمریکا، تحریمهای این کشور را دور بزند.
این دادستان اعلام کرده است درآمدهای حاصل از فروش نفت از طریق ماموران سپاه پاسداران برای پشتیبانی از فعالیتهای خرابکارانه این نیروی نظامی، از جمله «توسعه سلاحهای کشتار جمعی و ابزارهای تحویل آنها، پشتیبانی از تروریسم و انواع نقض حقوق بشر در داخل و خارج از کشور» خرج میشود.
تحقیقات دادستانهای فدرال آمریکا اشاره میکند مدنیپور از شرکتهایی در امارات متحده عربی برای تسهیل فروش نفت، جعل مبدا محموله سوخت و انتقال خطرناک میاندریایی به صورت کشتی به کشتی استفاده کرده است.
بر اساس گزارش والاستریتژورنال در این زمینه، مدنیپور همچنین به دنبال تحویل سوخت به چین و مالزی بوده است.
این روزنامه نوشته شرکت مستقر در امارات متحده عربی، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد و مدنیپور از اظهار نظر در این زمینه خودداری کردهاند.
این شکایت در پی اقدامهای دیپلماتیک پیشین و همچنین هشدارهای خصوصی و عمومی به شرکتهای بخش حمل و نقل درباره پیامدهای معامله با ایران و ونزوئلا صورت میگیرد.
تلاش برای پرداخت در کشور سوم
بر اساس گزارش مقامهای آمریکا، ۹ شناور در حمل محمولههای اخیر سوختی ایران دخیل بودهاند؛ مقامهای این کشور پیشتر چهار نفتکش خصوصی كه شامل «بلا»، «لونا»، «پندی» و «برینگ» بود را مجبور كردند از تحویل نفت خودداری كنند.
والاستریتژورنال در این گزارش همچنین به بخشی از پیامهای ارسالی همدستان مدنیپور اشاره کرده که برای او نوشته بودند: «صاحب کشتی به دلیل تهدید آمریکاییها نمیخواهد برود، اما ما از او میخواهیم که برود و همچنین توافق کردیم که کشتی خریداری خواهیم کرد.»
این نشریه در بخشی دیگر اشاره کرده که این پرونده نشان میدهد ایران با وجود کارزار فشار واشینگتن هنوز دارای روابط مالی با جهان خارج است.
به نوشته والاستریتژورنال، در همین زمینه فردی که به نمایندگی از خریداران چینی عمل میکند، از مدنیپور سؤال کرده است که آیا میتواند پول نفت خام ایران را در سایر کشورها انجام دهد. او عمان، دبی در امارات متحده عربی را به عنوان گزینههایی برای دور زدن تحریمهای آمریکا پیشنهاد میکند.
مدنی پور در پاسخ گفته است: «ما میتوانیم در عمان، امارات متحده عربی، ترکیه، ایتالیا و آلمان پول را دریافت کنیم.»
کارزار فشار حداکثری آمریکا موجب نزول صدور انرژی از سوی هر دو کشور ونزوئلا و ایران و کاهش فروش نفت آنها شده است.
پیشتر با افزایش حاشیههای مربوط به انتقال بنزین ایران به ونزوئلا وزیر خارجه آمریکا از تحریم پنج ناخدای ایرانی در ارتباط با حمل سوخت به کشور ونزوئلا خبر داده بود.
علی دانایی کنارسری، محسن گوهردهی، علیرضا رهنورد، رضا وزیری و حمیدرضا یحیی زاده پنج ناخدایی بودهاند که اخیرا محمولههای نفتی ایران را به ونزوئلا منتقل کردند.