صادق آملی لاریجانی: اگر سال ۸۸ افزایش نیرو نمیدادیم امروز با بحران روبرو میشدیم
صادق آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران از رسیدگی دستگاه قضایی به ۱۶ میلیون پرونده در سال ۹۶ در ایران خبر داد.
لاریجانی شامگاه شنبه دوم خرداد ماه در گفتوگوی تلویزیونی اعلام کرد «از سال ۹۵ به سال ۹۶ حدود ۹۰۰ هزار افزایش پرونده داشتهایم. یعنی قضات ما تلاش کردهاند که این ۹۰۰ هزار پرونده زمین نماند».
او با بیان اینکه «۱۲میلیون پرونده در دادگستری وجود دارد»، اضافه کرد: «اطاله دادرسی باید با ملاحظه محرومیتها و افزایش پرونده باشد و بعد گاهی متاسفانه باغوغاسالاری صورت میگیرد یک ظلم به دستگاه قضایی میشود».
او گفت: «مجموعهای از پروندهها و حوادثی که موجب تشکیل پروندهها میشود در اختیار قوه قضاییه نیست».
رئیس قوه قضائیه گفت: «در برخی جرایم مانند سرقت از سال ۹۲ تا ۹۶ تقریبا دو برابر شده است. جرم توهین از ۹۲ تا ۹۶ دو برابر شده است».
قوه قضائیه فشل نیست
او افزود: « این ادعا که میزان ورودی به دستگاه قضایی را ناشی از فشل بودن دستگاه قضا میدانند، یک استدلال نادرست است».
او گفت: «نفس مراجعه فزاینده به دستگاه قضایی نشان دهنده اعتماد مردم است. اگر مردم اطمینان نداشتند مراجعه نمیکردند و قوه قضائیه را رها میکردند».
لاریجانی افزود: «برخیها میگویند چارهای ندارند اما چرا امید عقلایی در مردم وجود دارد و رشد فزآینده پرونده امیدواری به احقاق حق است».
اگر سال ۸۸ افزایش نیرو نمیدادیم امروز با بحران روبرو میشدیم
او با بیان اینکه از سال ۸۷ تا کنون آمار قضات از ۷ هزار قاضی به ۱۱ هزار و ۳۰۰ قاضی رسیده است، اضافه کرد: «اگر سال ۸۸ نظر آنهایی که میگفتند قاضی کم نداریم را میپذیرفتیم و افزایش نمیدادیم امروز با بحران روبرو بودیم».
آملی لاریجانی گفت: «بحث حقوق عامه یک مقوله مهم است. احیای حقوق عامه و گسترش آزادیهای مشروع در قانون تاکید شده است. حقوق عامه گویی یک مسالهای بود که تا حدودی مغفول افتاده بود».
او افزود: «به نظر من مهمترین کاری که باید انجام بگیرد رسیدگیهای قضایی است. ما نظارت را برای سلامت قضایی بیشتر کردیم. نظارت کلی نوبهای داریم که از طریق معاونت راهبردی انجام میگیرد. تمام نقاط دستگاه قضایی را مورد بررسی قرار میدهد و یک مجموعه کامل از ارزیابی ارائه میشود».
او افزود: «تلاطم در بازار ارز مشکلات زیادی پدید آورد. قوه قضائیه حتما میتواند در هماهنگی با قوه مجریه و مجلس دخالت کند. گرفتن امنیت روانی از مردم مساله مهمی است».
آملی لاریجانی گفت: «دستگاه قضایی باید اطلاع رسانی دقیق و به موقع داشته باشد و این یک مطالبه درست است. نمیتوانم بگویم که کار قوهقضائیه در این زمینه کاملا درست بوده است».
رئیس قوه قضائیه اعلام کرد: «در پرونده اخیری ادعا میشد که در یک خلع یدی اهمال میکند. اصلا قوه قضائیه نه در این مورد مراوده و دخالتی داشت».
او گفت: «اختاپوس رسانهای بیگانه وجود دارد و در داخل هم برخی حق و برخی ناحق درباره قوهقضائیه میگویند».
آملی لاریجانی اضافه کرد: «اگر یک فضای سنگین رسانهای ایجاد شود ممکن است قاضی دچار فشار شود».
او افزود: «انتظار خیلیها این است که وقتی یک پرونده در دستگاه قضایی مطرح میشود خیلی سریع رسیدگی شود. ریشه اطاله مربوط به کمبود نیروی انسانی است. محدودیت به دلیل کثرت ورودی پروندهها و تخلفها است».
آملی لاریجانی گفت: «وقتی ما میگوییم روند رسیدگی به پروندهها غیر عادی نیست منظور این نیست که هیچ پروندهای با ۵ سال یا ۱۰ سال رسیدگی وجود ندارد ولی اینها استثناء است».
او افزود: « اصل فساد بر حسب گزارش سازمانهای مدنی بینالمللی تقریبا مساله اول کشورها است. یعنی واقعا یک مشکل جهانی است. در کشور ما هم این مشکل وجود دارد و هست».
آملی لاریجانی گفت: «در پرونده فسادهای اقتصادی، اعدام به دلیل اخلال در نظام اقتصادی کشور و حبس ابد داشتیم. قوه قضاییه نقش برخوردی در این زمینه دارد ولی فساد را باید از سرچشمهها بست».