علی لاریجانی: هیچ کشوری نمیتواند بر روابط ایران و چین خللی وارد کند
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی امروز چهارشنبه، اول اسفند در پکن گفت: هیچ کشوری نمی تواند بر روابط ایران و چین خللی وارد کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی به دعوت «لی جانگ شو» همتای چینی خود در راس هیاتی به این کشور دیروز سهشنبه وارد پکن شد. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت، فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصاد و دارایی و عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در این سفر لاریجانی را همراهی میکنند.
علی لاریجانی، امروز در دیدار با اساتید و دانشجویان دانشگاه «رنمین»، نسبت به تلاش برخی از کشورها برای سوق دادن جهان «به سمتی پیچیده و خطرناک» با هدف «به لرزه درآوردن پایههای صلح و ثبات جهانی» هشدار داد.
آمریکا پشتوانه اصلی جریان «تروریستی»
رئیس مجلس شورای اسلامی «مداخله ایالات متحده آمریکا در امور داخلی کشورها» را «خطری جدی» خواند و این کشور را «پشتوانه اصلی جریان تروریستی» توصیف کرد که «سالها افغانستان، عراق و سوریه و سایر کشورها را دچار بههمریختگی امنیتی» کرده و به گفته او «برخی کشورهای منطقه نیز دچار این وسوسه فریبکارانه شدند.»
علی لاریجانی با انتقاد از «رویکرد خصمانه ایالات متحده آمریکا» گفت که این کشور « در اشکال مختلف اقتصادی نظیر اعمال تحریمهای یکجانبه غیرقانونی و فراسرزمینی و اعمال تعرفههای تجاری بر محصولات صادراتی کشورها به دنبال ضربه زدن به دیگر ملتها، از جمله مردم متمدن چین و ایران است که البته موفق نخواهد شد.»
اسرائیل یک بروکراسی شر
رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در بخش دیگری از سخنان خود دولت اسرائیل را به «یک بروکراسی شر» تشبیه کرد که «ماجراجویانه دنبال آشوب در منطقه خاورمیانه است.
او ضمن هشدار نسبت به «خطر جدی اسرائیل برای صلح و ثبات بینالمللی» مقابله با آن را نیازمند حرکت دستهجمعی دانست.
کمربند-راه پاسخی شایسته به نیازهای عصر کنونی
علی لاریجانی با ستودن ابتکار «کمربند-راه»، نظریه منسوب به شیجین پینگ، رئیسجمهوری چین، ادعا کرد که آمریکا با همه توان دنبال شکست این نظریه است. اما به گفته او این نظریه توانایی شکست رفتارهای ماجراجویانه آمریکا را دارد. لاریجانی «کمربند-راه» را پاسخی شایسته به نیازهای عصر کنونی دانست که در آن سه اصل «رایزنیهای مشترک، منافع مشترک، نقشآفرینی مشترک» گنجانده شده است.
طرفهای برجام بطور کامل به تعهدات خود عمل کنند
رئیس مجلس شورای اسلامی ایران با اشاره به گزارش آژانس بینالملل انرژی اتمی در زمینه پایبندی کامل ایران به تعهدات خود، برجام را «بارزترین نماد پایبندی عمیق جمهوری اسلامی ایران به روح راه ابریشم و احترام به چندجانبهگرایی» خواند و از طرفهای دیگر برجام خواست تا «در جهت حفظ این توافق و رعایت چندجانبهگرایی، بهطور کامل و متوازن به تعهدات خود عمل کنند و هرگز زیر بار زورگویی زورگویان نروند.»
دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در تلاش است تا با هدف تغییر رفتار رژیم ایران، تا حد امکان فشارها بر تهران را افزایش دهد. مقامهای آمریکایی هفته گذشته در کنفرانس ورشو از جامعه جهانی خواستند تا برای تنگتر کردن محاصره اقتصادی ایران با آمریکا همراه شوند.
در مقابل دولت حسن روحانی بر آن است تا با تقویت مناسبات خود با اروپا، روسیه و چین به مقابله با این تحریمها برود. اما از سوی دیگر مقامهای ایران از شرکای خود در عمل به تعهدات مندرج در توافق برجام گله دارند. جدا از انتقادهایی که ایران به اروپا دارد، مقامهای ایران از نحوه همکاری چین در پارس جنوبی نیز چندان رضایتی ندارند.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران یکشنبه گذشته از شرکت ملی نفت و گاز چین (CNPC) به سبب تعلل در اجرای قرارداد توسعه فاز ۱۱میدان گازی پارس جنوبی پس از خروج شرکت توتال فرانسه انتقاد کرده بود.
سفر مقامات ایران به چین زمانی صورت میگیرد که شک و تردیدهای درباره اجرای کانال مالی اروپا برای دور زدن تحریمها بالا گرفته است.
ار سوی دیگر، همزمان با سفر رئیس مجلس ایران و هیئت همراه به چین، ولیعهد عربستان سعودی در دیدار با نخست وزیر هند در دهلی، از فرصتهای سرمایهگذاری کشورش در صنعت نفت هند سخن گفته است.