مقام پدافند زیستی: روسیه در ایران اسپوتنیک تولید میکند و همهاش رامیبرد؛ جهانپور: کذب است
وزارت بهداشت ایران سخنان یک مقام قرارگاه پدافند زیستی را که گفته روسیه تمامی واکسنهای اسپوتنیک تولیدشده در ایران را از کشور خارج میکند تکذیب کرد؛ همزمان رییس گروه واکنش سریع کرونا نیز خواستار برگزار نشدن مراسم اربعین شد.
محمد کریمینیا، معاون قرارگاه پدافند زیستی، به روزنامه جوان گفته بود قرارداد بین شرکت اسپوتنیک و شرکت ایرانی اکتوور از ابتدا درباره تولید واکسن در ایران و انتقال دو میلیون دوز در ماه به روسیه بود.
او گفته بود: «بین اسپوتنیک روسیه و شرکت اکتوورکو قرارداد تولید ماهانه دو میلیون دوز اسپوتنیک در ایران بسته شد و در سطح گستردهای در رسانهها اعلام شد که به زودی ماهی دو میلیون دوز واکسن اسپوتنیک را به بازار ایران عرضه میکنیم، «اما در تیرماه علیرضا رئیسی، معاون بهداشتی وزارتخانه اعلام میکند که روسها سر ما کلاه گذاشتند.»
با این حال کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان دارو و غذا، این سخنان را «کذب محض» خواند و گفت که واکسن اسپوتنیک لایت تنها به صورت محموله اولیه تولید شده و هفتههاست در انتظار تایید نهایی موسسه گامالیای روسیه برای ورود به چرخه تولید انبوه است.
او همچنین گفت که سازمان دارو و غذا باید برای ورود و خروج هر نوع واکسن مجوز صادر کند که تاکنون این مجوز صادر نشده است.
پیش از این کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، درباره دلیل اجرا نشدن وعده تحویل ۶۰ میلیون واکسن اسپوتنیک به ایران، گفته بود که روسیه برای اجرای این وعده «روی تولید مشترک حساب باز کرده بود».
شرکت دارویی اکتووِرکو که مدیرعامل قبلی آن سعید نمکی، وزیر بهداشت دولت روحانی، بود قرار است که تحت لیسانس گامالیای روسیه واکسن اسپوتنیک لایت را در ایران تولید کند.
تاکنون تنها ۱۱ درصد از جمعیت ایران واکسن کرونا دریافت کردهاند و دستور خامنهای مبنی بر عدم واردات واکسنهای آمریکا و بریتانیا، تاکید بر تولید واکسن داخلی و اجرا نشدن وعدهها اعتراضهای زیادی را به دنبال داشته است.
با این حال کیانوش جهانپور در یک ویدیو که در خبرگزاری تسنیم منتشر شده، تولید واکسن ایرانی کرونا را «افتخارآمیزترین اقدام در حوزه علم و فناوری در ۱۰۰ سال گذشته» خواند و افزود که پیش از این هیچ واکسنی در ایران توسعه داده نشده است.او درباره اجرا نشدن وعده تولید انبوه واکسن برکت نیز گفت همه کشورها تاخیر داشتند.
محمد مخبر پیش از انتصاب به سمت معاون اول ابراهیم رئیسی، رییس «ستاد اجرایی فرمان امام» بود و مدعی شده بود این ستاد توان تولید ۵۰ میلیون دوز واکسن برکت را تا شهریور ماه امسال دارد.
در روزهای گذشته شمار زیادی از مراکز واکسیناسیون در استانهای مختلف ایران به دلیل نبود واکسن تعطیل شدهاند.
درخواست برای برگزار نشدن مراسم اربعین
با وجود ثابت ماندن تعداد جانباختگان کرونا بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر در روزهای گذشته، سازمان حج و زیارت اعلام کرده است که مراسم اربعین امسال برگزار خواهد شد.
با این حال حمید سوری، رییس گروه واکنش سریع کرونا، با تاکید بر اینکه تعداد واکسینهشدهها در ایران و عراق با میانگین جهانی فاصله دارد، خواستار آن شد که راهپیمایی اربعین یا یک سال دیگر به تعویق بیفتد، یا به صورت بسیار محدود برگزار شود.
صحبتالله رحمانی، معاون سازمان حج و زیارت، دهم شهریور گفته بود که عراق هنوز دستورالعملی را درباره تعداد زائران مراسم اربعین صادر نکرده است.