شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

نخست وزیر ارمنستان: درگیری قره‌باغ سرنوشت‌سازترین لحظه‌ تاریخ ماست

 

در حالی که هفت روز از درگیری‌ها در منطقه ناگورنو قره‌باغ گذشت، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، روز شنبه در یک سخنرانی تلویزیونی با اشاره به این درگیری‌ها اعلام کرد این کشور در مقابل «شاید سرنوشت‌سازترین لحظه‌ تاریخ خود» قرار دارد.

همچنین وزارت خارجه ارمنستان اعلام کرد با وجود درخواست‌های مکرر گروه مینسک، آذربایجان به همراه ترکیه «به طور مشترک به خصومت‌ها در سطحی گسترده» در منطقه ناگورنی قره‌باغ ادامه می‌دهند.

در بیانیه این وزارتخانه که روز شنبه منتشر شد، آمده است: «آذربايجان اكنون از تمامى امكانات نظامى خود به همراه حمايت نظامی تركيه، از جمله تروريست‌هاى مسلح خارجی اعزامى از دیگر مناطق درگير در خاورمیانه استفاده مى‌كند.»

وزارت خارجه ارمنستان همچنین اضافه کرده که «زيرساخت‌هاى شهرى و جمعیت غیرنظامی در سراسر» منطقه ناگورنو قره‌باغ «هدف آتش منظم و گسترده» قرار گرفته و سبب تلفات جانى و ويرانى مى‌شود. 

دولت ایروان هدف از اين اقدامات نظامى را «كشتار جمعى» مردم منطقه دانسته و اعلام کرده که ارمنستان تمامی امکانات خود را برای جلوگیری از این هدف به کار خواهد بست.

کمی قبل‌تر، شوشان استپانیان، سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان، روز شنبه ۱۲ مهرماه در صفحه توییتر خود از «درگیری‌های خشن» در خط جبهه ناگورنو قره‌باغ خبر داد. به گفته او، نیروهای نظامی این منطقه توانستند «حمله گسترده» نیروهای آذربایجان را متوقف کنند.

در مقابل، رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه، روز شنبه اعلام کرد که این کشور در کنار مردم «مظلوم»، به ویژه در منطقه قفقاز، خواهد بود.

اردوغان که پیشتر حمایت خود را از آذربایجان در مقابل ارمنستان در جنگ قره‌باغ اعلام کرده بود، همچنین گفت: «ما شب و روز در تلاشیم که کشور خود را به جایگاه شایسته آن در نظم بین‌المللی بازگردانیم. ما همه جا کنار مردم مظلوم هستیم، از سوریه و لیبی، تا مدیترانه شرقی و قفقاز.»

پیشتر ارمنستان و فرانسه ترکیه را متهم کرده‌اند که نیروهای شبه‌نظامی سوری طرفدار خود را در حمایت از آذربایجان به جنگ قره‌باغ اعزام کرده است. 

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه از اعزام حدود ۳۰۰ «جهادگرای» سوری به آذربایجان از طریق ترکیه خبر داده بود و آن را «خط قرمز» معرفی کرده بود.

همچنین  مقام‌های ناگورنو قره‌باغ روز شنبه اعلام کردند ۵۱ نیروی نظامی دیگر در جنگ با جمهوری آذربایجان کشته شده‌اند.

تداوم درگیری‌ها در روز شنبه ۱۲ مهرماه در حالی است که براساس اعلام مقام‌های ارمنستان و منطقه قره‌باغ، استپاناکرت، مرکز این منطقه در روز جمعه هدف بمباران نیروهای آذربایجان قرار گرفت.

خبرگزاری فرانسه روز شنبه گزارش داد اگرچه در جبهه‌های نبرد هیچ کدام از طرفین به پیشرفت‌های سرنوشت‌سازی دست نیافته‌اند، اما فشار بر شهرها و روستاهای منطقه ناگورنو قره‌باغ به طور مداوم از سوی نیروهای آذربایجان بیشتر می‌شود.

براساس گزارش این خبرگزاری، بر اثر شلیک توپخانه‌های سنگین آذربایجان، روز جمعه چندین ساختمان در استپاناکرت آسیب دیدند و صدای شلیک توپخانه‌ها بامداد شنبه نیز در این شهر شنیده می‌شد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، شامگاه جمعه، از «طرف‌های ثالث» خواست که خود را از نزاع ناگورنو قره‌باغ دور نگاه دارند.

پمپئو که در حال بازگشت از کرواسی به آمریکا بود، در هواپیما، در پاسخ به پرسشی درباره اعزام نیروهای مسلح سوری هوادار آنکارا به آذربایجان، به خبرنگاران گفت: «شما باید از رییس‌جمهوری ترکیه اردوغان بپرسید چرا او چنین تصمیمی را گرفته است. من امیدوارم که چنین چیزی واقعیت نداشته باشد.»

 

تحقیقات کانادا درباره ارسال سلاح از ترکیه

در همین حال، جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، روز جمعه گفت این کشور ارسال احتمالی تجهیزات نظامی کانادایی به آذربایجان از طریق ترکیه را بررسی می‌کند.

براساس گزارش رسانه‌های کانادایی، اتاوا در ماه مه گذشته مجوز صادرات تجهیزات عکسبرداری و هدفگیری به یک شرکت سازنده پهپاد در ترکیه را صادر کرده است.

این تجهیزات اکنون در مرکز اتهاماتی قرار دارد که براساس آن آذربایجان در حال استفاده از پهپادهای ساخت این شرکت است.

نخست‌وزیر کانادا با اعلام این‌که وزارت خارجه این کشور در این باره تحقیق خواهد کرد، ادامه داد: «خیلی مهم است که شرایط مورد انتظار کانادا در زمینه عدم نقض حقوق بشر همواره رعایت شود و ما با روشن شدن مسائل، در این زمینه بیشتر سخن خواهیم گفت.»

در ایران نیز هم‌زمان با گفت‌وگوهای تلفنی محمدجواد ظریف و سرگئی لاوروف، وزرای خارجه جمهوری اسلامی و روسیه، حسین نوش‌آبادی، رییس فراکسیون دیپلماسی بین‌المللی و منافع ملی مجلس شورای اسلامی، بر حل مناقشه قره‌باغ از طریق گفت‌وگو تاکید کرد.

او بدون نام بردن از کشور خاصی همچنین گفت: «برخی از قدرت‌ها می‌خواهند از طریق این بحران و تعصبات قومی و نژادی سوءاستفاده کرده و منافع خودشان را تامین کنند.»

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More