هشدار اروپا، اسرائیل و آمریکا به ایران برای کاهش تعهدات هستهای
هشدار تهران برای کنار گذاشتن بخش دیگری از تعهدات هستهای خود و همچنین افزایش ذخیره اورانیوم غنیشده در ایران که از سوی بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی این کشور اعلام شد، واکنشهایی را در پی داشته است.
سخنگوی نخست وزیر بریتانیا گفت که اگر ایران مفاد توافق هستهای را نقض کند، بریتانیا آماده واکنش است.
این سخنگو گفت: «ما به طور شفاف نگرانی خود را نسبت به برنامه ایرانیها برای کاهش تعهدات خود در برجام اعلام کردهایم. اگر ایران به این تعهدات هستهای پایان دهد، ما تمام گزینههای خود را بررسی خواهیم کرد.»
بریتانیا پیشتر ایران را به نقش داشتن در حمله به دو نفتکش در دریای عمان نیز متهم کرده بود.
یک سخنگوی دولت آلمان نیز از ایران خواست که به برجام متعهد بماند و کاملا آن را اجرا کند. استیف بلاک، وزیر امور خارجه هلند نیز گفت: «توافق هستهای ایران باید متناسب با محتوای این پیمان مورد قضاوت قرار بگیرد. بنابراین بسیار مهم است که از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی تعیین شود که آیا ایران همچنان به معیارهای این توافق پایبند است. لذا تا زمانیکه این پایبندی وجود داشته باشد، باید این توافق را حفظ کنیم.»
دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین هم گفت که ایران تاکنون به برجام و میزان ذخیره اورانیوم غنیشده پایبند بوده و مسکو تاکنون اطلاعاتی مبنی بر نقض برجام از سوی ایران دریافت نکرده است.
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائيل، روز دوشنبه ۲۷ خرداد، در این زمینه گفت: «اگر ایران تهدیدات کنونی خود را به اجرا گذاشته و برجام را نقض کند، جامعه جهانی باید بیدرنگ مکانیزم تحریمهایی که از قبل تعیین شده را بکار بگیرد.»
نتانیاهو گفت: «اسرائیل به رژیم ایران اجازه دسترسی به سلاح هستهای را نخواهد داد.»
فرانسه که یکی از امضاکنندگان اروپایی برجام است، هنوز در این زمینه واکنش رسمی نشان نداده است. اما روز دوشنبه سفیر جدید این کشور در دیدار با حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت: «تهران به تمام تعهداتش در برجام عمل کرده و فرانسه می کوشد این توافق را که از حمایت جامعه جهانی برخوردار است، حفظ کند.»
در آستانه پایان مهلت ۶۰ روزه ایران به اروپا درباره اجرای تعهدات برجامی، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، روز دوشنبه ۲۷ خرداد، در یک نشست خبری با اعلام افزایش ذخیره اورانیوم غنیشده، گفت شمارش معکوس برای رد شدن از مرز ۳۰۰ کیلو اورانیوم آغاز شده است.
پیشتر شورای عالی امنیت ملی ایران در روز ۱۸ اردیبهشت، با صدور بیانیهای ۶۰ روز به کشورهای عضو برجام مهلت داد تا به تعهدات بانکی و نفتی خود عمل کنند. در این بیانیه از کاهش «مرحله به مرحله» تعهدات ایران به برجام خبر داده شده بود.