هشدار روحانی در پی حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سعودی
در حالی که ایران به انجام حملات اخیر علیه تاسیسات نفتی عربستان سعودی متهم شده، حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، ضمن رد این اتهام، به «دشمنان منطقه» گفت که از این حملات «درس بگیرند».
او روز چهارشنبه ۲۷ شهریور، در جلسه هیات دولت، با تاکید بر این که «دشمنان منطقه هنوز قدرت مقاومت درک نکردهاند»، از قدرت شبهنظامیان حزبالله لبنان، حشد شعبی عراق و حوثیهای یمنی که مورد حمایت ایرانند، سخن گفت.
روحانی حوثیها را مسئول حملات اخیر به عربستان سعودی دانست و گفت: «یمنیها، مدرسه، بیمارستان یا بازار را مورد اصابت قرار ندادند، بلکه به یک مرکز صنعتی حمله کردند تا به دشمنان خود هشدار دهند.»
شورشیان حوثی یمن مسئولیت حمله روز شنبه به تاسیسات متعلق به شرکت آرامکوی عربستان سعودی را به عهده گرفتند، اما مقامهای آمریکایی در این مورد تشکیک کرده و ایران را مسئول این حملات دانستهاند.
رییس جمهوری ایران اضافه کرد: «دشمنان منطقه باید از پاسخ هشدارآمیز یمنیها درس بگیرند و آتش جنگ در منطقه را خاموش کنند»
روحانی همچنین گفت که ایران «خواهان روابط دوستانه با همسایگان جنوبی خود نیز است».
او ادامه داد: «ایران هیچگاه آغازگر قطع روابط و برهم زدنها نبوده و همانهایی که پا را پس گذاشتهاند، بیایند و پا پیش بگذارند.»
این در حالی است که حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران در دیماه ۱۳۹۴ باعث شد روابط سیاسی و اقتصادی تهران و ریاض بسیار محدود شود.
همچنین جمهوری اسلامی بارها در واکنش به تحریمها تهدید کرده در صورتی که ایران نتواند نفت صادر کند، اجازه نخواهد دیگر کشورها نیز از خلیج فارس و تنگه هرمز نفت صادر کنند.
ارسال پیام ایران به آمریکا از طریق سوییس
خبرگزاری ایسنا گزارش داد که ایران روز دوشنبه یادداشتی رسمی از طریق سفارت سوییس به آمریکا ارسال و در آن اعلام کرد که حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی «کار ایران نبوده» است.
همچنین ایران در این پیام هشدار داد در برابر هر اقدام احتمالی آمریکا علیه خود واکنش نشان خواهد داد و دامنه پاسخش «محدود به منشاء تهدید نخواهد بود».
امیر حاتمی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، نیز نقش این کشور در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان را رد کرد.
او روز چهارشنبه، در حاشیه جلسه هیات دولت، گفت: «موضوع بسیار روشن است یک درگیری بین دو کشور اتفاق افتاده است. یک طرف درگیری یمنیها هستند که به صراحت اعلام کردند این کار را انجام دادهاند.»
این مقام نظامی ایران ادامه داد: «به لحاظ نظامی حدود دو سال قبل یمنیها چنین عملیاتی را انجام داده بودند و به یک فرودگاه در امارات حمله کرده و موشک با برد ۱۲۰۰ کیلومتر شلیک کرده بودند.»
عربستان سعودی: نقش ایران تقریبا قطعی است
اما شاهزاده خالد بن بندر بن سلطان آل سعود، سفیر عربستان سعودی در لندن، ایران را عامل حملات علیه تاسیسات نفتی سعودی دانست.
این دیپلمات سعودی روز چهارشنبه به شبکه بیبیسی گفت: «تقریبا قطعی است که ایران حامی این حملات بوده است.»
او اضافه کرد: «ما تلاش میکنیم واکنش سریع نشان ندهیم، زیرا درگیری بیشتر، آخرین چیزی است که ما به آن نیاز داریم.»
سفیر عربستان سعودی در لندن همچنین گفت: «ما موضوع را بررسی میکنیم و با شرکایمان در ایالات متحده، سازمان ملل متحد، بریتانیا و هر کس دیگری که مایل به کمک به حل این مشکلی که پیش آمده باشد، همکاری میکنیم، تا بفهمیم که اتفاقی افتاده و منشا این حملات چیست.»
پیشتر وزارت دفاع عربستان سعودی اعلام کرده بود که روز چهارشنبه شواهدی را ارائه میکند كه نشان میدهد ایران در حملات آرامكو نقش داشته است.
همچنین پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، نیز خبر داد در حال نهایی کردن ارزیابی خود درباره عامل حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی برای انتشار آن در روزهای آینده است.
این در حالی است که مقامهای ارشد آمریکایی، روز سهشنبه به شبکه سیبیاس گفتند که حمله علیه تاسیسات نفتی عربستان سعودی، از منطقهای در جنوب ایران و محلی در شمال خلیجفارس انجام شده است.