هشدار رییسجمهور اوکراین به ایران: جعبه سیاه را تحویل ندهید، به دادگاه بینالمللی شکایت میکنیم
ولادیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکراین، به ایران هشدار داد اگر به تعهداتش در زمینه هواپیمای منهدم شده با موشک سپاه پاسداران عمل نکند، شکایت دولتش را به دادگاههای بینالمللی ارائه خواهد کرد.
زلنسکی روز یکشنبه اول خردادماه طی گفتوگو با یک روزنامه کانادایی درباره تعهدات ایران گفت: «این تنها مربوط به جعبههای سیاه نیست. آنها چیزهای دیگری را هم وعده دادهاند. آنها باید رسما عذرخواهی کنند و غرامت کافی بپردازند. آنها باید آنچه را که وعده داده بودند، انجام دهند.»
او در ادامه هشدار داد: «در غیر این صورت، ما راه دیگری جز شکایت به دادگاههای بینالمللی نخواهیم داشت و آنها [ایران] موضع ما را میدانند.»
این روزنامه کانادایی همچنین از موافقت زلنسکی با جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، برای اعمال فشار به ایران برای تحویل جعبههای سیاه خبر داد.
رییسجمهور اوکراین در ارتباط با اشاره مقامهای ایران به بحران کرونا به عنوان دلیل تاخیر در ارسال جعبههای سیاه گفت: «این مشکل نمیتواند برای همیشه تحمل شود.»
پیش از این علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، در خردادماه گفته بود: «کمیسیون بررسی حادثه منتظر هماهنگی نهایی و عزیمت به اوکراین است.»
ایران هنوز خبر جدیدی درباره روند ارسال جعبههای سیاه اعلام نکرده است.
پیش از این نیز یک بار دیگر معاونان وزرای خارجه ایران و اوکراین بر سر موضوع اتمام روند تحقیقات جدال لفظی داشتند.
هواپیمای اوکراینی؛ ابزار چانهزنی برای جمهوری اسلامی
همزمان با این هشدار رییسجمهور اوکراین، شبکه سیبیسی گزارش داد که نگرانیهایی درباره استفاده جمهوری اسلامی از موضوع هواپیمای اوکراینی به عنوان «ابزار چانهزنی» در زمینه خدمات کنسولی کانادا به وجود آمده است.
این شبکه گزارش داد ایمیلی از وزارت خارجه كانادا دریافت کرده که تایید میکند ایران «مساله برقراری دوباره روابط کنسولی» را با مقامات کانادایی را مطرح كرده است.
بر اساس این گزارش، این وزارتخانه اعلام کرده «تمرکز و اولویت آن بر پیشرفت در موضوعات مربوط به پرواز ۷۵۲ است.»
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، هفته گذشته تایید کرد که محسن بهاروند، معاون این وزارتخانه، با همتای کانادایی خود درباره هواپیمای اوکراین گفتوگو کرده و طی آن موضوع «خدمات کنسولی» را نیز مطرح کرده است.
موسوی در نشست خبری هفتگی از کانادا به دلیل عدم ارائه خدمات کنسولی انتقاد کرده بود.
سیبیسی در همین زمینه به نقل از رضا اکبری، رییس انجمن میراث ایرانیان ادمونتون، نوشت: «در این لحظه، قبل از شروع صحبت درباره روابط دیپلماتیک، آنها [ایران] باید سطحی از همکاری را نشان دهند.»
اکبری استفاده از این موضوع به عنوان ابزار چانهزنی در زمینه روابط دیپلماتیک را «کاملا بیجا» خواند.
کانادا از سال ۱۳۹۱ روابط دیپلماتیک خود را با ایران با دلایلی از جمله نگرانیها در زمینه نقض حقوق بشر و تهدید صلح و امنیت جهانی از سوی جمهوری اسلامی قطع کرد.