هشدار سپیده قلیان درباره بازداشت سیستماتیک زنان و انتقالشان به زندان قرچک
همزمان با تایید کمبود فضای زندان در ایران از سوی مقامهای جمهوری اسلامی، سپیده قلیان، فعال مدنی و زندانی سیاسی پیشین، اعلام کرد با تشدید «پروندهسازی سیستماتیک» علیه زنان و بازداشتشان، بند هفت زندان قرچک ورامین با تراکم بیش از حد روبهرو شده است.
قلیان، پنجشنبه سوم بهمن ۱۳۹۸ با انتشار یک مجموعه توییت با اشاره به افزایش تعداد زنان زندانی در بند هفت زندان قرچک نوشت: «ظرفیت بند تا ۳۸۰ نفر است، اما با روی کار آمدن ابراهیم رییسی [رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی] تعداد زندانیان بیشتر از این هم شد.»
او با اشاره به کمبود فضا و امکانات این زندان گفت که بند هفت قرچک «مصداق اصطلاح بازار شام» است. زندانیان، عموما کفخواب هستند و شرایط بدتری نسبت به باقی زندانیان دارند.
این هشدار قلیان در حالی است که محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، اول دیماه بر «کمبود فضای زندان» در کشور صحه گذاشته و ضمن تایید فقدان زیرساخت و امکانات، گفته بود« «در این شرایط، ناچاریم زندانیان برخی شهرها دوران محکومیت خود را در شهری دیگر سپری کنند.»
قلیان در بخشی دیگر از توییتهای خود درباره افزایش بازداشت زنان با عنوان «فساد و فحشا» هشدار داد و نوشت که «پروندهسازی به صورت سیستماتیک و با تاکید و توجهی بیش از پیش به بخشی از پروسه سرکوب زنان» تبدیل شده است.
این فعال مدنی اشاره کرد در دوران رییسی در قوه قضاییه این موضوع تشدید شده است.
او نوشته است: «پیشتر با کارهایی نظیر تعهد گرفتن معمولا زنان با این عنوان اتهامی وارد زندان نمیشدند، اما حالا قضیه فرق کرده است.»
رییس قوه قضاییه مرداد ۱۳۹۸ در یک سخنرانی با موضوع عفاف و حجاب از دستگاههای حکومتی مسئول در این زمینه خواست به وظایف خود عمل کنند و به سازمان بازرسی کل کشور نیز دستور پیگیری و تهیه گزارشی در این باره داد.
همزمان حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی ایران، از افزایش «۴۰ درصدی» فعالیت پلیس در حوزه عفاف و حجاب در سال ۱۳۹۸خبر داد.
بنا بر اعلام نیروی انتظامی با اجرای طرحهای موسوم به «ناظر» و برقراری طرح ارسال پیامک دستکم «۳۰۰ هزار نفر» تنها تا اوایل مردادماه سال جاریدر ارتباط با حجاب از سوی نیروی انتظامی هدف تذکر و هشدار قرار گرفتند. اشتری گفت که برای بخشی از این افراد پرنده قضایی نیز تشکیل شده است.
حبس به دلیل خوردن بستنی و عکاسی در خیابان
قلیان در ادامه توییتهای خود به دلیل حکم حبس سه زن زندانی در قرچک مبنی بر «بستنی خوردن به صورت شهوتانگیز»، «مانتوی جلوباز» و «عکس گرفتن بدون روسری» در خیابان اشاره کرده و از تعیین وثیقههای سنگین و نگهداری طولانیمدت آنها در زندان خبر داده است.
به گفته او، علاوه بر نگهداری این زنان در بند متهمان قتل، ماموران در زندان قرچک با زنان بازداشتی برخوردهای تحقیرآمیز داشته و توهین میکنند.
قلیان به گفتوگویی با معاون سلامت زندان قرچک در همین باره اشاره کرد و به نقل از او نوشت که نگهداری زنان بازداشتی تحت عنوان «فساد و فحشا» در بند زندانیان قتل سیاست سازمان زندانها برای «تادیب زنان خیابانی» است.
در سه سال اخیر، با بازداشت دستکم ۱۵ هزار نفر از شهروندان در اعتراضهای سراسری و معیشتی، زندانهای کشور با بحران کمبود فضا و امکانات روبهرو شدهاند.
سازمان زندانهای ایران تیرماه ۱۳۹۷ از کسری بودجه «یک هزار میلیارد تومانی» و همزمان «بدهی ۳۰میلیارد تومانی به دولت» در ازای خدماتی همچون آب و برق و گاز خبر داده بود.
پیشتر نیز اصغر جهانگیر، رییس سازمان زندانها، به نگهداری زندانیان تا سطح «بیش از دو و نیم برابر تراکم» اشاره کرده بود.
ایران تاکنون با قرار گرفتن در «رتبه نهم» کشورهای دارای بیشترین زندانی در مرکز انتقادهای حقوق بشری قرار گرفته است.
قلیان پیشتر نیز در یک رشته توییت نوشته بود: «زندان قرچک ورامین در بیابانهای حوالی شرق تهران در ابتدای جاده شهرری به سمت قرچک واقع شده است. اما در حقیقت قرچک آخر دنیاست!»