واکنش پکن به افزایش تحریمهای آمریکا علیه شرکتهای چینی در دوران بایدن
پکن در واکنش به تحریم نزدیک به ۶۰ شرکت چینی از سوی آمریکا، واشینگتن را به نقض حقوق این شرکتها متهم کرد.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین، روز جمعه در یک نشست خبری از آمریکا خواست به قوانین بازار آزاد احترام بگذارد و شرکتهای چینی را از لیست سیاه خارج کند.
او گفت: «چین اقدامات لازم را برای دفاع قاطعانه از حقوق و منافع مشروع شرکتهای چینی اتخاذ خواهد کرد.»
جو بایدن رییس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه با بازبینی فرمان قبلی دونالد ترامپ، رییس جمهوری پیشین آمریکا که در ماه نوامبر گذشته منتشر شده بود، فهرست سیاه شرکتهای چینی را که به حمایت از فعالیتهای نظامی چین متهماند، از ۳۱ شرکت به ۵۹ شرکت افزایش داد.
برخی از شرکتهایی چینی که در دوران ترامپ تحریمشده بودند، حفظ شدند و برخی دیگر نیز از این فهرست حذف شدند، اما در نهایت تحریمها علیه شرکتهای چیزی افزایش و شدت بیشتری یافتهاند.
بر اساس بیانیه کاخ سفید، این دور از تحریمهای آمریکا شرکتهایی را هدف قرار داده که به ساخت و استقرار فناوریهای نظارتی حکومت چین کمک میکنند.
به عقیده رییس جمهوری آمریکا، این فناوریها نه تنها برای سرکوب اقلیت مسلمان اویغور و مخالفان در داخل مرزهای چین به کار گرفته میشود، بلکه چین از آنها برای «تسهیل در سرکوب یا نقض جدی حقوق بشر» در سراسر جهان بهره میبرد.
کاخ سفید خاطرنشان کرد این گونه اقدامات حکومت چین برخلاف ارزشهای دموکراتیک ایالات متحده و متحدانش است.
بر اساس دستور جدید رییس جمهوری آمریکا، افراد یا شرکتهای آمریکایی باید تا دوم ماه اوت سهام و دیگر منافع مالی خود در این شرکتها را واگذار کنند.
در لیست سیاه جدید شرکتهای چینی، شرکتهای بزرگ ساختوساز، مخابراتی و فناوری نظیر هووای یا شرکت بزرگ نفتی شرکت ملی نفت فلات قاره چین وجود دارند.
در فهرستی که در دولت ترامپ منتشر شده بود شرکتهای بزرگ مخابراتی، ساختوساز و فناوری، از جمله چاینا تلکام، هیکویژن و شرکت ساخت راهآهن چین قرار داشتند.
پیش از آنکه این دستور جو بایدن منتشر شود، چین بارها نسبت به فهرستهای سیاه بهجا مانده از زمان ترامپ ابراز خشم کرده بود و تاکید کرده بود از حق شرکتهای چینی محافظت خواهد کرد.
دولت چین میگوید که این فهرست سیاه با انگیزههای سیاسی منتشر شده و واقعیتهای مربوط به شرکتهای تحریم شده را نادیده میگیرد.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین، پیشتر هشدار داده بود که این تحریمها «قوانین و مقررات متداول در بازار را به شدت تضعیف کرده» و به «منافع سرمایهگذاران بینالمللی، از جمله سرمایهگذاران آمریکایی، ضربه میزند».
اعمال فشار برچین یکی از موضوعاتی است که هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات درباره آن توافق دارند.
درحالیکه دولت بایدن از ابتدای کار خود تاکید کرده بود که در ارتباط با چین از راههای دیپلماتیک اقدام خواهد کرد، در عین حال خاطرنشان کرده که در ارتباط با چند موضوع، از جمله فناوری و مسائل نظامی، رویهای سختگیرانه را با پکن در پیش خواهد گرفت.