وزیر انرژی آمریکا : ایران مسئول حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی است
در حالی که وزیر انرژی آمریکا، ایران را عامل حملات پهپادی به تاسیسات نفتی در شرق عربستان سعودی خوانده، سخنگوی کرملین گفته است دولت روسیه از کشورهای واقع در منطقه خاورمیانه و کشورهای خارج از این منطقه انتظار دارد درباره مقصران حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سعودی «جمعبندی عجولانه» نداشته باشند.
ریک پری، وزیر انرژی آمریکا روز دوشنبه ۲۵ شهریور، در یک سخنرانی در کنفرانس عمومی سالانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین پایتخت اتریش،گفت: «آمریکا بدون قید و شرط حمله ایران علیه عربستان سعودی را محکوم میکند و از همه کشورها میخواهد تا چنین حملهای را محکوم کنند.»
پری با تاکید بر این که «چنین رفتاری غیرقابل قبول است و باید آنان باید مسئولیت برعهده گیرند»، ادامه داد: «اشتباه نکنید، این یک حمله علیه اقتصاد جهانی و بازار جهانی انرژی بود.»
این در حالیست که همزمان دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در واکنش به حملات پهپادی روز شنبه به تاسیسات نفتی عربستان سعودی گفت: رئیسجمهوری روسیه، ولادیمیر پویتن، هیچ پیشنهاد کمکی به عربستان سعودی در پی این حملات نداده است. پوتین قرار است در آینده نزدیک به عربستان سعودی سفر کند.
پیشتر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، عصر شنبه ایران را مسئول حملههای اخیر به عربستان سعودی دانست و در توییتی نوشت این حملهها در حالی انجام شد که حسن روحانی و جواد ظریف «تظاهر میکنند به دیپلماسی روی آوردهاند.»
او گفت: «در میانه درخواستها برای کاهش تنش ایران حمله بیسابقهای به تامین انرژی جهان کرده است. وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که مدرکی وجود ندارد که حملهها به عربستان سعودی از جانب یمن انجام شده باشد.»
اما عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، بار دیگر هرگونه دست داشتن جمهوری اسلامی در حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را رد کرد و اتهامات وارده را «بیربط و بیاساس» خواند.
دو روز پس از حمله پهپادی علیه دو تاسیسات نفتی عربستان سعودی و کاهش شدید تولید نفت این کشور، با بازگشایی بازارهای جهانی، قیمت این حامل انرژی ۲۰درصد افزایش یافت و به بشکهای بیش از۷۱ دلار رسید. این شتاب در افزایش قیمت نفت، بالاترین میزان طی سه دهه اخیر ارزیابی شده است.
با این حال، وزیر انرژی آمریکا بازار جهانی نفت را نیز در مقابل این حمله «مقاوم» توصیف کرد و گفت: «بر خلاف تلاشهای مغرضانه ایران، ما متقاعد شدهایم که بازار انعطافپذیر است و پاسخ مثبت خواهد داد.»
او نیز گفت که دولت آمریکا آماده استفاده از ذخیره استراتژیک نفت خود است که شامل یک ماه مصرف نفت این کشور میشود، اما تاکید کرد که احتمال به کارگیری چنین گزینهای کم است.
وزیر انرژی آمریکا گفت: «رییس جمهوری ترامپ، اجازه آزادسازی نفت از ذخیره استراتژیک نفت را در صورت لزوم داده است و وزارتخانه من آماده پاسخگویی در این زمینه است.»
پیشتر دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، در صفحه توییتر خود اعلام کرد: «بعد از حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی، که ممکن است در قیمت نفت تاثیر داشته باشد، من اجازه استفاده از ذخیره استراتژیک نفت را در صورت لزوم برای حفظ بازارها صادر کردهام.»
پیش از آن نیز، کلین کانوی، مشاور دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، اعلام کرد که وزارت انرژی آمریکا آماده است برای ثبات بازارهای جهانی، ذخیره استراتژیک نفت خود را به کار گیرد.
عربستان سعودی، به عنوان یکی از تولیدکنندگان مهم نفت در جهان، تا پیش از حملات اخیر روزانه حدود ۹/۸ میلیون بشکه نفت تولید میکرد.
کاهش پنج میلیون بشکهای نفت عربستان سعودی بر اثر حملات روز شنبه، به معنی از دست رفتن پنج درصد عرضه جهانی نفت است.
به همین دلیل شتابی که در افزایش قیمت نفت برنت ایجاد شد، پس از حمله به کویت از سوی صدام حسین در سال ۱۹۹۰بیسابقه بوده است.