کمپین هنرمندان علیه تحریمها با عنوان «همصدایی در برابر تحریمها»
جمعی از هنرمندان، فعالان مدنی، فرهنگی، ورزشکاران و روزنامهنگاران ایرانی و چهرههای مشهور در روزهای اخیر در رسانههای اجتماعی، کمپینی علیه تحریمهای جدید آمریکا برگزار کردهاند.
جمعی از این افراد با انتشار نامهای دو زبانه (انگلیسی و فارسی) درباره تحریمهای آمریکا علیه ایران، از «مردم جهان» خواستند تا با آنها علیه این تحریمها موضعی مشترک اتخاذ کنند. این نامه با عنوان «همصدایی در برابر تحریمها» در فضای مجازی منتشر شده است.
نویسندگان و امضاکنندگان این نامه نوشتهاند که رسیدن به «حقوق شهروندی، حقوق بشر، بهرهمندی از مواهب آزادی و بهبود شرایط زندگی» برای ایرانیان با استفاده از تحریم «خاماندیشانه» است و هزینه این تحریمها تنها بر دوش مردم ایران خواهد بود.
آنها در این نامه اضافه کردهاند که «سیاستمداران در نهایت خواهند رفت اما فجایع حاصل از عملکرد غلط آنها جهانی را میسازد که ما و شما و فرزندانمان در طول تاریخ پیش رو، دست به گریبان کابوس آن خواهیم بود».
اصغر فرهادی، حسین علیزاده، کیهان کلهر، شمس لنگرودی، کیانوش عیاری و بهمن فرمانآرا از جمله افرادی هستند که این نامه را امضا کردهاند.
به عقیده امضاکنندگان این نامه توجه مردم در گوشه و کنار جهان به مساله تحریمها و تاثیر آنها بر مردم ایران، میتواند باعث متوقف شدن «سیاستهای غیرانسانی» شود.
دولت آمریکا پیش از این بارها اعلام کرده بود که «هدف از تحریم این کشور علیه ایران، تحت فشار قرار دادن مردم ایران نیست و آنها به دنبال تغییر رفتار حکومت جمهوری اسلامی هستند».
همزمان برخی چهرههای سرشناس در اینستاگرام، با انتشار تصویر و متنی مشترک، نسبت به تحریمها علیه ایران اعتراض کردند. آنها تصویری از یک بیمار روی تخت بیمارستان با هشتگ «تحریم من را هدف قرار میدهد» منتشر کردهاند.
برخی بازیگران سینما - چون پرویز پرستویی، باران کوثری، سحر دولتشاهی، مهتاب کرامتی، رضا کیانیان و حبیب رضایی - و همچنین برخی فوتبالیستها از جمله افرادی هستند که این متن و تصویر را منتشر کردهاند.
در این متن مشترک آمده است: «تحریم بانكی فقط يک اقدام و يک خبر در خبرگزاریها نیست... تحریم بانكی یعنی مرگ کودکان سرطانی ايران به خاطر ممنوع شدن فروش دارو».
این حرکت البته با واکنش برخی منتقدان حکومت ایران مواجه شده و آن را در راستای سیاستهای حکومت ارزیابی کردند. منتقدان با اشاره به اینکه این «سلبریتی»ها مقابل اقدامهای جمهوری اسلامی سکوت کردهاند، از آنها خواستند نسبت به این مسایل هم واکنش نشان دهند.
برخی کاربران رسانههای اجتماعی هم پس از این پست هنرمندان، با هشتگ «تحریم سینما» به آنها اعتراض کرده و خواستار آن شدند که مردم از حضور در فیلمهایی که این افراد در آنها ایفای نقش میکنند، خودداری کنند.
مساله تحریم دارو از جمله مواردی است که چه در دوره قبلی تحریمها در زمان دولت محمود احمدینژاد و چه در زمان فعلی، مورد بحث و اشاره موافقان و مخالفان تحریم قرار میگرفت.
برخی مسئولان جمهوری اسلامی و افرادی که مخالف اعمال تحریم هستند، به این مساله اشاره میکنند که واردات دارو هم مشمول تحریمها قرار گرفته است. به گفته آنها حتی اگر دارو در لیست تحریمها نباشد، با توجه به محدودیتها در مبادلههای مالی با ایران، عملا امکان خرید و ارسال دارو به ایران وجود ندارد.
با این حال برخی دیگر بر این مساله تاکید میکنند که مقامهای آمریکایی بارها اعلام کردهاند دارو در لیست تحریمها نیست و این حکومت ایران است که منابع لازم را برای خرید دارو اختصاص نمیدهد.
پیش از این کاخ سفید در بیانیهای به مناسبت آغاز تحریمها، تاکید کرده بود که دارو در لیست مواد تحریمی نیست. برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز در ویدئویی که در آن سخن از تلاش برای «تغییر رفتار مخرب» حکومت ایران از طریق تحریمها سخن میگفت، خبرداده بود که تحریمهای آمریکا شامل دارو و غذا نخواهد شد.
پیش از این احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در آبانماه ۹۲ اعلام کرده بود که بر اثر تحریمها، داروهای سرطان، بیماریهای قلبی، تالاسمی، هموفیلی، ایدز و دیگر بیماریهای خاص در ایران کمیاب شده است. اخیرا دیوان بینالمللی دادگستری هم اشاره کرده بود تحریمهای اقتصادی علیه ایران، موجب کمبود دارو در ایران خواهد شد.