یونسکو خواهان توضیح درباره احداث کارخانه قند در حریم اثر جهانی چغازنبیل شد
عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه خبر داد که یونسکو خواهان توضیح درخصوص احداث کارخانه قند در حریم اثر جهانی چغازنبیل شد.
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه با اشاره به اینکه «معبد چغازنبیل نخستین اثر باستانی ایران است که به ثبت جهانی رسیده»، افزود که با توجه آغاز عملیات احداث کارخانه قند در حریم آن، یونسکو خواهان ارسال گزارش کاملی درباره این باره شده است تا در کمیتههای تخصصی مورد ارزیابی بیشتر قرار گیرد.
رشنویی درباره وضعیت فعلی معبد چغازنبیل، گفت که ضرورت حضور ارزیابان یونسکو در چغازنبیل، قرار گرفتن این اثر باستانی در فرصت میراث در خطر و حتی امکان خارج شدن آن از میراث جهانی همه وابسته به اتفاقات و سیاستگذاریهایی ارتباط دارد که عاملان احداث کارخانه قند در حریم این معبد باستانی انجام میدهند.
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفتتپه تاکید کرد که ساخت کارخانه قند، تسطیح و احداث مستحدثات سنگین، طبق ضوابط حریم میراث جهانی در حریم درجه یک و دو چغازنبیل ممنوع است.
زیگورات دوراونتاش، نیایشگاه باستانی مشهور به چغازنبیل، که حدود سال ۱۲۵۰ پیش از میلاد و در تمدن ایلام ساخته شد. این معبد باستانی در سال ۱۳۴۸ به عنوان اثر ملی ثبت شد و بعد از ارائه پرونده ثبت جهانی آن به عنوان نخستین اثر باستانی ایران در سالهای پیش از انقلاب، سرانجام در چهارم آبان سال ۱۳۵۸ طی سومین نشست کمیته میراث جهانی واجد ارزشهای جهانی شناخته شد.
این معبد در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی شوش و ۲۰ کیلومتری هفت تپه در شمال خوزستان قرار دارد.
بعد از واگذاری ۳۰۰ هکتار از حریم درجه یک این اثر تاریخی به شخصی حقیقی در سال۹۷ و با وجود طبقهبندی آن به عنوان «اراضی ملی»، عملیات احداث کارخانه قند روی طاقدیس سردارآباد آغاز شد.
در جریان ساختوساز این کارخانه که با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت میگیرد، با وجود اینکه موافقت اصولی وزارت میراث فرهنگی برای آن صادر نشده از اسفند سال۹۷ که تسطیح و خاکبرداری در محوطه چغازنبیل آغاز شده است.
علیاصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، دوشنبه ۱۹ آبان ماه، گفت که «به تازگی، اجرایی شدن طرح توسعه کارخانه قند در حوالی حریم این سایت جهانی خبرساز شد که ما با همه توان جلوی آن ایستادهایم و حتما مانع آن خواهیم شد.»
مونسان با اشاره به ثبت جهانی این اثر تاریخی، گفت این اثر «دیگر تنها به یک ملت تعلق ندارد، بلکه یک بنای جهانی است. لذا هیچکس حق ورود به حریم آن و ساختوساز در آنجا را ندارد.»
مقامهای وزارت میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کردهاند در مقاطعی با کمک یگان حفاظت میراث فرهنگی جلوی عملیات احداث کارخانه قند را گرفته و در مراجع قضایی طرح دعوا کردهاند.
علاوه بر این، غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان وعده جابهجایی محل احداث این کارخانه قند را داده است اما تاکنون اقدام عملی در ابن باره صورت نگرفته است.
عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه، روز سهشنبه ۴ آذر ماه گفت که به طور جدی پیگیر عملی کردن قول استاندار خوزستان مبنی بر جابجایی محل احداث کارخانه قند به خارج از حریم میراث جهانی چغازنبیل هستیم.
رشنویی تاکید کرد که با توجه به این صورتجلسه مکاتباتی از سوی وزارت و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری با استاندار خوزستان صورت گرفته و همه منتظریم او دستور جابجایی کارخانه قند در دست احداث را صادر کند زیرا ضابطه عرصه و حریم هم به ایشان ابلاغ شده و به عنوان بالاترین مقام سیاسی و اجرایی مسئول اجرای این قوانین لازم الاجراست.