وزیر میراث فرهنگی: با خبری شدن ساخت کارخانه در حریم چغازنبیل، جلوی پروژه را میگیریم
با افزایش نگرانیها درباره ساخت کارخانه قند در حریم درجه یک پرستشگاه باستانی «چغازنبیل» در خوزستان، علیاصغر مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، اعلام کرد در پی خبری شدن این پروژه جلوی ساخت آن را خواهد گرفت.
مونسان روز دوشنبه ۱۹ آبانماه ضمن اشاره به ثبت جهانی این اثر تاریخی گفت این اثر «دیگر تنها به یک ملت تعلق ندارد، بلکه یک بنای جهانی است. لذا هیچکس حق ورود به حریم آن و ساختوساز در آنجا را ندارد.»
او افزود: «به تازگی، اجرایی شدن طرح توسعه کارخانه قند در حوالی حریم این سایت جهانی خبرساز شد که ما با همه توان جلوی آن ایستادهایم و حتما مانع آن خواهیم شد.»
پیش از این عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفتتپه، به پایگاه خبری «میراث آریا» گفته بود واگذاری ۳۰۰ هکتار از حریم درجه یک این اثر تاریخی به شخصی حقیقی در سال ۱۳۹۷ و با وجود طبقهبندی آن به عنوان «اراضی ملی» صورت گرفت.
بر اساس گزارش رسانهها، قرار است این کارخانه قند روی طاقدیس سردارآباد ساخته شود.
رشنویی اشاره کرد: «از اسفند همان سال که کارهای تسطیح و خاکبرداری آغاز شد، با همکاری یگان حفاظت میراث فرهنگی جلوی انجام کار گرفته شد و در مراجع قضایی طرح دعوی کردیم.»
به گفته مدیر این مجموعه، برای این ساختوساز که با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت میگیرد، استعلام و موافقت اصولی از وزارت میراث فرهنگی گرفته نشد.
با این حال، رشنویی اشاره کرد که همزمان با مرحله طرح دعوی حقوقی در مراجع قضایی، دیوارکشی و خاکبرداری از این ۳۰۰ هکتار صورت گرفته است.
مدیر پایگاه میراث چغازنبیل میگوید پس از دو بار شکایت قضایی، قرار منع تعقیب صادر شد و این مجموعه دوباره به هیات تجدید نظر استان نامه نوشت و دعوی جدیدی مطرح کرد.
رشنویی گفته به دلیل «روشن نبودن قوانین»، از مسئولان نهادهای دیگر از جمله استانداری خوزستان درخواست شده در پرونده دخالت کنند.
زیگورات دوراونتاش، نیایشگاه باستانی مشهور به چغازنبیل است، که حدود ۱۲۵۰ پیش از میلاد در تمدن ایلام ساخته شد.
محوطه باستانی به جا مانده از این مجموعه در نزدیکی شوش، استان خوزستان، قرار گرفته و سال ۱۹۷۹ میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. ثبت ملی این اثر نیز در سال ۱۳۴۸ در زمان حکومت پهلوی در ایران صورت گرفت.
بر اساس اطلاعات موجود، این مجموعه باستانی به عنوان «میراث در خطر» طبقهبندی شده است.
به گفته مدیر این مجموعه باستانی و تاریخی، دستگاههای حافظ میراث فرهنگی در ارتباط با ساختوساز صنعتی در حریم آن تحت «فشار و اعمال نظر» قرار گرفتهاند.
بنا بر قوانین ایران، ساخت کارخانه در حریم درجه یک و دو محوطههای باستانی و هرگونه فعالیت که موجب تغییر شکل در توپوگرافی تپههای تاریخی و عوارض طبیعی شود، ممنوع است.