آیا انتخابات در آذربایجان رقابتی برگزار شد؟
در انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان که ۲۲ فروردین (۱۱ آوریل)، برگزار شد و منجر به انتخاب شدن الهام علیاف با ۸۶ درصد آرا شد، امکان رای دادن برای شهروندان آذربایجانی در کنسولگری آذربایجان در تبریز و سفارت این کشور در تهران نیز فراهم شده بود.
ناظری نیز از طرف وزارت امور خارجه ایران و سازمان کنفرانس اسلامی در این انتخابات حضور داشت.
در سال ۲۰۱۶ تغییراتی در قانون اساسی جمهوری آذربایجان داده شد که مطابق آنها طول دوره ریاست جمهوری از ۵ سال به ۷ سال افزایش یافت و رئیس جمهور مجاز شد که در صورت صلاحدید، انتخابات زودهنگام برگزار کند.
پیش از این قرار بود که انتخابات ریاست جمهوری در آذربایجان در ۱۷ اکتبر ۲۰۱۷ برگزار شود ولی علیاف با فرمانی در ۱۶ بهمن ۱۳۹۶ (۵ فوریه) خواستار برگزاری زودهنگام انتخابات شد.
منتقدان معتقدند که یکی از دلایل برگزاری انتخابات زودهنگام بیم از فشار اروپا برای آزادی ایلگار محمداف، سیاستمدار شناخته شده منتقد الهام علیاف و رقیب او در انتخابات قبل که از اواخر سال ۱۳۹۱ در زندان به سر میبرد، است.
محمداف، روشنفکر و سیاستمدار لیبرال آذربایجانی از منتقدان «صدور اسلامگرایی شیعی از ایران به جمهوری آذربایجان» است.
از سوی دیگر نسیملی محمدعلی، در تحلیلی در سایت آزادلیق پس از سفر روحانی به آذربایجان مدعی شده که رابطه نزدیک میان آذربایجان و ایران که در این سفر نمود داشت، در راستای منفعت ملی جمهوری آذربایجان نیست. نویسنده مدعی شده در نزدیکی با ایران طبقه حاکم در آذربایجان به دنبال منافع خودش است، نه ملت، و میگوید دموکراتیک نبودن نظامهای سیاسی در دو همسایه بزرگ آذربایجان، روسیه و ایران، این بهانه را به هیات حاکمه داده که بسته بودن نظام سیاسی این کشور و سرکوب مخالفان را توجیه کنند.