اعلام نتایج انتخابات پارلمان اروپا؛ پایان دوران خوش اروپاباوران
نتایج انتخابات پارلمان اروپا نشان میدهد احزاب عمده حاکم بر این نهاد تا حدود زیادی قدرت خود را از دست دادند و در مقابل احزاب عوامگرای اروپاستیز قدرت گرفتند. همچنین آرای احزاب مدافع محیط زیست و میانهروهای لیبرال تا حدی افزایش داشته است.
بر اساس نتایج اولیهای که در اولین ساعات دوشنبه ششم خرداد در پارلمان اروپا منتشر شد، حزب راست میانه سنتی «مردم اروپا» که طرفدار اروپاست، ۱۷۹ کرسی از مجموع ۷۵۱ کرسی پارلمان اروپا را به دست آورده است.
این در حالی است که این حزب که به عنوان نمونه متشکل از حزب دموکرات مسیحی آلمان و حزب جمهوریخواهان فرانسه است، پیشتر ۲۱۶ کرسی را در اختیار داشت. با وجود شکست نسبی، این حزب طرفدار اروپا همچنان نیروی اول پارلمان اروپا به شمار میرود.
به دنبال این پیروزی، حزب مردم اروپا فورا اعلام کرد که مانفرد وبر، رهبر آلمانی این حزب، باید به ریاست کمیسیون اروپا برسد.
سوسیال دموکراتهای پارلمان اروپا همچنان دومین حزب این پارلمان باقی ماندند. این حزب که طرفدار اتحادیه اروپاست توانست در کشورهای مختلف این اتحادیه، در مجموع ۱۵۰ کرسی را از آن خود کند، اما پیشتر ۱۸۵ کرسی در اختیار داشت.
از دست دادن دهها کرسی، موجب شده که این دو حزب عمده حاکم بر پارلمان اروپا دیگر نتوانند در ائتلاف با یکدیگر، اکثریت پارلمان اروپا را تشکیل دهند. این دو حزب، قبل از این، در مجموع بیش از نیمی از کرسیهای پارلمان را در اختیار داشتند و میتوانستند به راحتی طرحهای خود را به تصویب برسانند.
اگر همچنان دو حزب راست میانه و سوسیالیستها بخواهند اکثریت پارلمان را در اختیار داشته باشند، باید با احزاب سبز طرفدار محیط زیست و همچنین لیبرالها به رهبری امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه، ائتلاف کنند.
در این دوره از انتخابات پارلمان اروپا، سبزهای اروپایی توانستند بین ۵۲ تا ۷۰ کرسی پارلمان را از آن خود کنند. این پیشروی طرفداران محیط زیست در پارلمان اروپا مدیون پیروزی احزاب سبز در آلمان و فرانسه است.
همچنین احزاب راست که سرآمد آنان حزب مکرون است توانسته در پارلمان اروپا ۱۰۷ کرسی را از آن خود کند. پیشتر، لیبرالها ۶۹ کرسی در اختیار داشتند.
با وجود این تحولات، حزب مکرون در خود فرانسه نتوانست پیروز انتخابات شود و در این کشور حزب راست افراطی اروپاستیز «تجمع ملی» به رهبری مارین لوپن توانست ۲۳/۳۱ درصد آرا را از آن خود کند و بیشترین کرسیهای سهم فرانسه از پارلمان اروپا را به خود اختصاص دهد. حزب مکرون ۲۲/۴۱ درصد به دست آورد.
در ایتالیا نیز حزب راستگرای افراطی «لیگ شمال» به رهبری ماتئو سالوینی، معاون نخست وزیر ایتالیا، با به دست آوردن یک سوم آرای انتخابات، در صدر راه یافتگان به پارلمان اروپا ایستاده است. همچنین در بریتانیا، حزب اروپاستیز «برگزیت» به رهبری نایجل فاراژ با به دست آوردن ۳۱/۷ درصد آرا، پیروز این انتخابات بود. در اتریش حزب «آزادی اتریش» به رهبری هاینس کریستیان اشتراخه توانست نتایج خوبی را به دست آورد.
در آلمان هم حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» حدود ۱۱ درصد آرای آلمانی ها را از آن خود کرد و نسبت به دور قبلی انتخابات پارلمان اروپا تعداد کرسیهای بیشتری را به دست آورد. با این حال اقبال آلمانی ها به این حزب، نسبت به سال ۲۰۱۷ که انتخابات پارلمان آلمان برگزار شد، کمتر شده است.
با پیروزی اروپاستیزان اتریشی، فرانسوی و ایتالیایی، ائتلاف احزاب ضداتحادیه اروپا که شامل احزاب ملیگرا، اروپاستیز و عوامگراست، توانسته ۵۸ کرسی را در پارلمان اروپا از آن خود کند. این احزاب پیشتر ۳۷ کرسی در اختیار داشتند.
اما همه احزاب راست افراطی و اروپاستیز پارلمان اروپا با یکدیگر همنظر نیستند و به دو دسته تقسیم میشوند. مارین لوپن از همه این احزاب خواسته تا در پارلمان اروپا یک «گروه قدرتمند» را تشکیل دهند. در صورت ائتلاف همه این احزاب، آنان ۱۷۲ کرسی را در اختیار خواهند داشت، با این حال احزاب هوادار اروپا همچنان با ۳۷۶ کرسی در اکثریت باقی خواهند ماند.
اقبال قابل توجه به احزاب اروپاستیز در سراسر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، به عقیده تحلیلگران سیاسی، از پایان یک دوره خوش برای اروپاباوران خبر میدهد.