ایران یکی از صدرنشینان فهرست جهانی اجرای مجازات اعدام در سال ۲۰۱۷
بنا بر گزارش سالانه اعدام سازمان عفو بینالملل، که روز پنجشنبه ۲۳ فروردین منتشر شد، ايران با بیش از ٥٠٧ مورد اعدام، مسئول بيش از نیمی از اعدامها در جهان است. آمار شامل اعدامهای اجرا شده در چین نمیشود، زیرا در این کشور آمار اعدام جزو اسرار حکومتی است.
بعد از ایران، عربستان سعودی با ۱۴۶ اعدام، عراق با بیش از ١٢٥ اعدام و پاکستان با بیش از ۶۰ اعدام، بیشترین اجرای حکم اعدام در جهان را شاهد بودهاند. یعنی بدون در نظر گرفتن چین، ۸۴ درصد اعدامها در جهان در سال ۲۰۱۷ در چهار کشور ایران، عربستان سعودی، عراق و پاکستان انجام شدهاند.
آمار عفو بینالملل شامل اعدامهای اجرا شده در چین نیست زیرا در این کشور آمار اعدام جزو اسرار حکومتی است، گرچه گفته میشود هزارن نفر هرسال در چین اعدام میشوند.
بر اساس این گزارش که در سال ۲۰۱۷ شده است، ۹۹۳ اعدام در ۲۳ کشور رخ داده که در مقایسه با سال ۲۰۱۶ ، چهار درصد و در مقایسه با ۲۰۱۵، ۳۹ درصد کاهش نشان میدهد. (میزان اعدام در ۲۰۱۶، یک هزار و ۳۲ مورد و در سال ۲۰۱۵، یک هزار و ۶۳۴ مورد بوده است.
سال ۲۰۱۵ شاهد بیشترین تعداد اعدام در جهان از سال ۱۹۸۹ به این سو بود.
بنابراین گزارش، اصلاح قانون مجازات اعدام قاچاقچیان مواد مخدر در ایران، آمار اعدام در این کشور را در سال ۲۰۱۷ تا ۱۱ درصد کاهش داده است.
در ایران حداقل ۸۰ محکوم نوجوان در انتظار اجرای حکم اعدامند و این کشور با اعدام دستکم چهار «متهم» زیر ۱۸ سال، ممنوعیتهای بینالمللی را نقض کردهاست.
جز ایران آمار اعدام در کشورهای پراعدام زیر نیز در سال ۲۰۱۷ در مقایسه با سال ۲۰۱۶ کاهش داشته است: مصر (۲۰ درصد)، پاکستان (۳۱ درصد) و عربستان سعودی (۵ درصد). در کشورهای زیر هم اعدام در مقایسه با سال قبل نزدیک به دو برابر شده است: فلسطین (از ۳ به ۶)، سنگاپور (از ۴ به ۸)، سومالی (از ۱۴ به ۲۴).
همچنین در پایان سال ۲۰۱۷، حدود ۱۰۶ کشور مجازات اعدام را از قوانین خود برای «تمام جرائم» حذف کردند و در مجموع ۱۴۲ کشور هم در قانون یا درعمل مجازات اعدام را ملغی کردهاند.