برایان هوک: ایران و چین، دوقلوهای خودکامهای که جهان خطرشان را شناخته است
برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، جمهوری اسلامی و چین را دوقلوهای خودکامهای خواند که به دلیل مجموعهای از اشتراکات مخرب به یکدیگر نزدیک شدند و گفت کشورهای جهان بیش از هر زمانی به این خطر آگاه شدهاند.
هوک در مقالهای مشترک با کیت کرچ سیاستمدار آمریکایی که در والاستریت ژورنال منتشر شد به ویژگیهای مشترک تهران و پکن اشاره کرد و نوشت: «هر دو دولت ویرانههای انقلابیای هستند که به دلیل رفتارهای قانونشکنانه، تظاهر، زورگویی، سرکوب داخلی، کنترل افکار عمومی، اقدامات اقتصادی بر مبنای زور و نقض فاحش حقوق بشر شناخته شده هستند. فقط مقداری زمان میخواست که این دوقلوی خودکامه در یک شراکت استراتژیک قرار بگیرند. اکنون جهان باید به راهبردهایی روی بیاورد که جلوی آنها به ویژه چین را بگیرد.»
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، به سند شراکت استراتژیک ۲۵ ساله ایران و چین اشاره کرد که بر اساس آن قرار است چین ۴۰۰ میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری کند. با ابراز تردید نسبت به عملی شدن چنین تفاهمی گفت: «در ۱۵ سال اخیر، چین کمتر از ۲۷ میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری کرده و همه اینها پیش از آن بوده که اقتصاد چین به دلیل کرونا آسیب ببیند.»
این مقاله افزود: «در بهترین حالت ممکن، این تفاهمنامه به عنوان چارچوبی برای همکاریها خواهد بود.»
مقاله وال استریت ژورنال همچنین عنوان کرد که این احتمال وجود دارد که حمایت نظامی چین از ایران از هماکنون تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل را نقض میکند.
نویسندگان این مقاله افزودند: «از دلایل دیگری که به نظر میرسد شراکت ایران و چین موثر واقع نیفتد این است که بسیاری از شرکتهای دولتی، به ویژه در بخش انرژی، نمی توانند برای ورود به بازار ایران ضرر تحریمهای آمریکا را متحمل شوند. علاوه بر این خطر، اقتصاد ایران به شدت فاسد است و تا حد زیادی از سوی سپاه پاسداران اداره میشود. این دو عامل بازگشت هرگونه سرمایهای را در هالهای از ابهام فرو میبرد.»
هوک انگیزه ایران از ورود به چنین تفاهمی با چین را «از سر استیصال» خواند و گفت در حالیکه رژیم ایران به دلیل تحریمهای آمریکا به شدت ضعیف شده، حاضر است به قیمت نادیده گرفتن سرکوب مسلمانان چین از سوی پکن و نیز زیر پا گذاشتن حرف روحالله خمینی در لزوم از بین بردن کمونیسم، به «معاشقه» با چین ادامه دهد.
طبق مقاله وال استریت ژورنال، از سویی دیگر اقدام چین در حمایت از «بزرگترین عامل یهودیستیزی و حامی تروریسم دولتی در جهان» نشان میدهد که چین در عرصه جهانی بازیگر مسئولی نیست.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، همچنین به این نکته اشاره کرد که: «خبر خوب این است که جهان نسبت به خطر معامله با ایران آگاه شده است و شرکتهای آمریکایی بیش از پیش از هزینه تعامل با چین باخبرند.»
نوشته وال استریتژورنال افزود: «پس از آنکه آمریکا در سال ۲۰۱۸ تحریمها را دوباره علیه ایران اعمال کرد، بیش از ۱۰۰ شرکت خارجی سرمایهگذاری در ایران را لغو کرده و یا از این کشور خارج شدند. از سوی دیگر، فساد ساختاری مقررات در ایران به گونهای است که حتی خوشنیتترین شرکتها هم نمیتوانند متوجه شوند که در حال تسهیل فعالیتهای تروریستی هستند.»
این مقاله افزود: «از سوی دیگر، تلاشهای چین برای القای اینکه در جهان سوء تفاهم نسبت به آن ایجاد شده شکست خورده است. کسب و کارهای مختلف در حال متنوعسازی زنجیره عرضه خود هستند و دارند فنآوریهای مهم را از دسترس حزب کمونیست چین دور می کنند.»
برایان هوک تلاش دولت دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، به آشکار ساختن نیتهای ایران و چین و نیز مجبور کردن آنها به پاسخگویی را موفق ارزیابی کرد و تاکید کرد که آمریکا به همین روش ادامه خواهد داد.
در پایان این مقاله آمده است: «کشورهای جهان به سمت یافتن شرکای قابل اعتماد در حال حرکت هستند و دوستان و شرکای ما در سراسر جهان به طرز بیسابقهای به این مساله توجه نشان میدهند.»