برجام در بحران
در سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران، حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، از تصمیم این کشور برای کنار گذاشتن برخی از تعهداتش در برجام خبر داد.
طبق این بیانیه، ایران در واکنش به تحریمهای بانکی و نفتی اعمالشده از سوی دولت آمریکا، دیگر متعهد به رعایت محدودیتهای مربوط به نگهداری ذخایر اورانیوم غنیشده و آب سنگین در چارچوب برجام نیست.
برجام یا برنامه جامع اقدام مشترک، توافق جامع و نهایی هستهای است که روز سهشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۴ از سوی ایران و گروه پنج بهعلاوه یک شامل چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا، آمریکا و آلمان امضا شد.
بهدنبال خروج دولت دونالد ترامپ از توافق هستهای، تحریمهای هستهای این کشور علیه ایران که طبق برجام لغو شده بودند، دوباره بازگشتند. دولت آمریکا اعلام کرده است که میخواهد با شدت دادن به تحریمهای نفتی و بانکی، صادرات نفت ایران را به صفر کاهش دهد.
کمی پیش از آن که دولت روحانی تصمیم به کنار گذاشتن برخی تعهدهای به گفته آنها «داوطلبانه» برجام بگیرد، گزارشها حاکی از آن بود که صادرات نفت ایران روزانه به نزدیک یک میلیون بشکه در روز کاهش یافت.
همچنین دولت آمریکا هفته گذشته اعلام کرد دیگر به خریداران نفت ایران فرصت نمیدهد تا در راستای تحریمها، واردات نفت ایران را ابتدا کاهش دهند و سپس با واردات از دیگر کشورها، از جمله عربستان سعودی جایگزین کنند.
در کنار آن، بزرگترین ناو هواپیمابر آمریکا، ناو آبراهام لینکلن از اروپا راهی خلیج فارس شد. این ناو که نزدیک به ۹۰ جنگنده و بیش از شش هزار نیرو دارد.
آمریکا همچنین قصد دارد بمبافکنهای ب۵۲ به خاورمیانه بفرستد. ناو آبراهام لینکلن که اخیرا نوسازی شده، تنها ناو هواپیمابر آمریکایی است که این بمبافکنها میتوانند بر عرشهاش فرود بیایند.
شبکه سیانان در گزارشی تازه، بهنقل از مقامات آمریکایی اعلام کرد که ایران تعدادی موشک را به سواحل آن کشور در خلیج فارس انتقال داده است.
همانطور که آینده برجام در بحران است، برخی تحلیلگرها از احتمال جنگ آمریکا و ایران میگویند.