شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

بیانیه وزرای خارجه کشورهای نوردیک: تلاش ایران برای حمله به یک مخالف غیرقابل قبول است

 

وزرای خارجه پنج کشور سوئد، نروژ، فنلاند، ایسلند و دانمارک (کشورهای نوردیک واقع‌در شمال اروپا) در بیانیه‌ای مشترک از تلاش ایران برای حمله به یک مخالف در خاک دانمارک ابراز نگرانی کرده و گفتند این مساله را «به شدت جدی» محسوب می‌کنند.

وزرای خارجه این پنج کشور روز گذشته در نروژ با هم ملاقات کردند و در پایان این دیدار، بیانیه‌ای مشترک منتشر کردند. آن‌ها در بیانیه خود تلاش جمهوری اسلامی برای حمله به یک مخالف را «کاملا غیرقابل قبول» توصیف کردند.

هفته جاری رییس سازمان اطلاعات و امنیت دانمارک خبر داد که مسئولان این کشور یک فرد ایران- نروژی را بازداشت کرده‌اند.

دانمارک می‌گوید سرویس اطلاعاتی ایران قصد داشت به این فرد، که از اعضای یک گروه استقلا‌ل‌طلب است، حمله کند.

مقام‌های جمهوری اسلامی اما این اتهام را رد می‌کنند. محمود واعظی، رییس دفتر حسن روحانی، روز چهارشنبه،‌ ۹ آبان ماه  خبر داد که روحانی دستور داده است این مساله بررسی و نتایج آن اعلام شود.

وزرای خارجه کشورهای نوردیک اعلام کرده‌اند که اطلاعات ارائه شده از سوی دانمارک را بررسی کرده و با این کشور اعلام «همبستگی کامل» می‌کنند. آن‌ها در بیانیه خود نوشتند: «مهم است که کشورهای نوردیک شانه به شانه یکدیگر در برابر تهدیدات پیش‌روی جوامع خود بایستند».

همزمان محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران، درحساب توییتر خود نوشت: «اقدامات انحرافی و کینه توزانه موساد (که بعدا به آن خواهم پرداخت) تنها تعهد ما را به برقراری ارتباط سازنده با جهان تقویت می‌کند».

اشاره ظریف به خبری است که روز گذشته خبرنگار شبکه دهم تلویزیون اسراییل منتشر کرد که «براساس آن موساد، سرویس امنیتی اسراییل، اطلاعات لازم درباره این حمله را به سازمان اطلاعات دانمارک داده است. »

دانمارک پیش از این از اتحادیه اروپا خواسته بود دست به اقدام متقابل علیه ایران بزند و خواستار تحریم ایران شده بود. این کشور همچنین سفیر خود را از تهران فراخوانده است.

در تهران اما واکنش‌ها نسبت به این خبر متفاوت با اروپا است. مسئولان جمهوری اسلامی عمدتا این مساله را ناشی از «برنامه اسراییل و‌آمریکا »برای تحت فشار قرار دادن ایران می‌دانند.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، به ایسنا گفت اقدام دانمارک «فرار به جلو» و «چراغ سبز نشان دادن به آمریکا» است.

به گفته او: «وزارت خارجه باید برخورد جدی‌تر با کشورهایی همچون دانمارک می‌کرد که ارتباط سرکرده‌های گروه‌های تروریستی ساکن در این کشور با ترورها در ایران کاملا مشهود است. این کار صورت نگرفت و شرایط به صورتی پیش رفت که دانمارکی‌ها به جای پاسخگویی دست برتر را در موضوعی به خودشان اختصاص دهند که مقصر اصلی هستند».

حسام‌الدین آشنا، مشاور حسن روحانی هم در صفحه توییتر خود، نسبت دادن تلاش برای سوقصد به یک مخالف را «کیس‌سازی برای همراه کردن اروپا با تحریم غیرقانونی آمریکا با بهانه تروریسم» توصیف کرد. او نوشت «اعتراف موساد و تبریک زود هنگام پمپئو» از نشانه‌های این پروژه‌ است. به گفته آشنا از دیگر اهداف این پروژه «خلاص کردن عربستان از فشار بین المللی قتل خاشقجی» است.

سرویس امنیتی دانمارک روز سه‌شنبه، ۸ آبان خبر داده بود که یک شهروند نروژی ایرانی‌تبار در این کشور به ظن همکاری با وزارت اطلاعات ایران و تلاش برای حمله به اعضای «جنبش الاحواز» بازداشت شده است.

در همین زمینه، لارس لوک راسموسن، نخست‌وزیر دانمارک اقدام منتسب به دستگاه امنیتی ایران را غیرقابل قبول خواند و تأکید کرد که موضوع را در اتحادیه اروپا طرح خواهد کرد.

دانمارک در واکنش، سفیر خود را برای مشورت از تهران فراخوانده و مقام‌های این کشور تأکید کردندکه به دنبال اقدامی مشترک در اتحادیه اروپا برای تحریم ایران هستند.

این در حالی است که محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهوری ایران، روز چهارشنبه ۹ آبان ماه  اعلام کرد که حسن روحانی دستور «بررسی دقیق» این ماجرا را صادر کرده و نتایج این تحقیقات پس از پایان آن اعلام خواهد شد.

 واعظی طرح این اتهام را در آستانه ۱۳ آبان و زمان آغاز تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران را «مشکوک» خواند و بدون ذکر نام مدعی شد که برخی به دنبال ضربه زدن به مذاکرات ایران و اروپا درباره حفظ برجام هستند.

دانمارک اما تنها کشور اروپایی نیست که در ماه‌های اخیر نهادهای امنیتی ایران متهم به طراحی حمله در خاک آن شده‌اند.

پیشتر بلژیک از بازداشت چند ایرانی‌تبار به اتهام طراحی حمله به نشست شورای ملی مقاومت در پاریس خبر داده بود و همزمان اعلام شد که آلمان هم یک دیپلمات ایرانی مأمور در اتریش را در این رابطه بازداشت کرده است.

در همین زمینه فرانسه هم از دستگیری‌هایی در ارتباط با این پرونده خبر داد، گرچه امانوئل مکرون رئیس‌جمهوری فرانسه اخیراً گفت که مشخص نیست کدام بخش از حاکمیت ایران مسئول این اقدام بوده است.

علاوه بر این هلند نیز اخیراً دو تن از کارکنان سفارت ایران در این کشور را اخراج کرد.

 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More