تمدید ماموریت کلاه آبیهای سازمان ملل در سودان
شورای امنیت سازمان ملل روز پنجشنبه با صدور قطعنامهای ماموریت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل، موسوم به کلاه آبیها، را در دارفور سودان برای چهار ماده دیگر تمدید کرد.
این تصمیم در پی تشدید ناآرامیها در سودان، به دنبال سقوط حکومت عمرالبشیر ،گرفته شد.
پیشتر نماینده چین، یکی از بزرگترین شرکای تجاری سودان، از موضع خارطوم مبنی بر این که تنشها در سودان کاهش یافته و دیگر ضرورتی به حضور نیروهای کلاه آبی سازمان ملل نیست دفاع کرده بود.
پیشنویس قطعنامهای که روز روز پنجشنبه به تصویب تمامی اعضای شورای امنیت رسیده به پیشنهاد بریتانیا و آلمان ارائه شده بود.
در حال حاضر در حدود ۵۶۰۰ نیروی «کلاهآبی» سازمان ملل در دارفور، در غرب سودان، مستقر هستند.
یروهای ناظر اتحادیه آفریقا و سازمان ملل در اوج تنشها و درگیری سیاسی-نظامی در سودان، در سال ۲۰۰۷، نزدیک به ۱۶ هزار نیرو داشتند.
جاناتان آلن، نماینده بریتانیا در شورای امنیت گفت که نیروهای سازمان ملل هنوز لازم است که برای حفاظت از جان غیرنظامیان در دارفور حضور داشته باشند.
جنگ داخلی در سودان در سال ۲۰۰۳ آغاز شد. «ارتش آزادیبخش سودان» و گروههای جداییطلب، دولت مرکز سودان را به اعمال تبعیض علیه سیاهپوستان غیرعرب در منطقه دارفور متهم میکردند. بر اساس برآوردهای سازمان مل،ل در جریان درگیریهای دارفور دستکم ۳۰۰ هزار تن کشته شدند.
از سال ۲۰۰۷ دولت مرکز سودان با حضور نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در دارفور موافقت کرد.
دیوان کیفری بینالمللی در سال ۲۰۰۹ عمرالبشیر، رییس جمهور ساقط شده سودان را به ارتکاب جرایم جنگی متهم کرد.
در فروردینماه گذشته، در پی چندین ماه تظاهرات و اعتراضهای ضددولتی در سودان، در نهایت حکومت ۳۰ ساله عمرالبشیر از سوی جمعی از نظامیان سرنگون شد.