خروج همزمان اسرائيل و آمریکا از سازمان علمی-فرهنگی یونسکو
با آغاز سال نو میلادی، اسرائيل و آمریکا به طور همزمان از سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل «یونسکو» خارج شدند.
دولت ترامپ در مهر ماه سال ۱۳۹۶ اعلام کرد که ایالات متحده به زودی از این سازمان خارج خواهد شد. به دنبال این اعلام رسمی دولت ترامپ، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل، نیز گفته بود که به سبب آن چه که او «مواضع ضد اسرائیلی» این سازمان میداند از «یونسکو» خارج خواهد شد.
پیشتر «یونسکو» دولت اسرائیل را به خاطر تداوم اشغال بیتالمقدس شرقی (شرق اورشلیم) محکوم کرده بود. بیتالمقدس شرقی از ۱۹۶۷ و پس از جنگ ششروزه اعراب -اسرائیل، به اشغال اسرائیل درآمد.
در سال ۲۰۱۱ و بعد از آن که «یونسکو» عضویت کامل فلسطین را در این سازمان به عنوان یک «دولت» پذیرفت؛ اسرائیل این سازمان را صراحتا به اتخاذ مواضعی ضد اسرائیلی محکوم کرد و از پرداخت حق عضویت و کمکهای سالانه خود امتناع کرد. ارزش مادی همکاری دولت اسرائیل با یونسکو، سالانه ۱۰ میلیون دلار بوده است.
ایالات متحده نیز از همان سال ۲۰۱۱ و با وجود آن که یکی از پایهگذران اصلی سازمان «یونسکو» محسوب میشود؛ از پرداخت حق عضویت و کمکهای مالی خود به این سازمان خودداری کرده است.
برآورد میشود که ۲۲ درصد کل بودجه سازمان «یونسکو» از سوی آمریکا تامین میشد و در حال حاضر این پرداختها متوقف شده است.
آمریکا یک بار دیگر، در زمان ریاست جمهوری رونالد ریگان نیز از این یونسکو خارج شده بود؛ اما بعدها در سال ۲۰۰۳ مجددا به عضویت این سازمان درآمد.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی «یونسکو» یکی از سازمانهای تخصصی وابسته به سازمان ملل است که همزمان با تاسیس سازمان ملل در ۱۹۴۵ با اهدافی فرهنگی در راستای تقویت صلح جهانی، ترویج حقوق بشر، گفتوگو میان ملتها و… پایهریزی شد. این سازمان اعتبار جهانی دارد؛ مقرر آن در پاریس است و بودجه آن از سوی دولتهای عضو تامین میشود.