درخواست از مقامهای نظامی ونزوئلا برای پیوستن به صف مخالفان
خوان گوآیدو، رهبر مخالفان در ونزوئلا، از مقامهای ارشد نظامی کشور خواست از سمتهای خود کنارهگیری کنند و به صف معترضان بپیوندند.
درخواست گوآیدو از نظامیان پس از آن مطرح شد که ژنرال فرانسیسکو یانز، از افسران ارشد نیروی هوایی، روز شنبه ۱۳ بهمنماه از سمت رسمی خود استعفا داد. ستاد فرماندهی نیروی هوایی ونزوئلا ژنرال یانز را «خائن به میراث هوگو چاوز (رییس جمهوری فقید ونزوئلا)» توصیف کرد.
یانز در پیام ویدیویی اعلام کرد «نود درصد» نیروهای مسلح ونزوئلا مخالف «دیکتاتوری» مادورو هستند و گفت به زودی «مردمسالاری» حاکم خواهد شد.
همزمان با این تحولات، اعتراضهای مردمی به اوضاع وخیم اقتصادی در ونزوئلا شدت گرفت. گوآیدو در جمع معترضان اعلام کرد اعتراضها تا برگزاری انتخابات آزاد ریاست جمهوری در این کشور ادامه خواهد داشت.
حمایت مقامهای نظامی برای مادورو در مواجهه با بحران اقتصادی بیسابقه در کشورش حیاتی است. مادورو همچنان مدعی است موج اعتراضهای جاری در کشور «کودتایی» طراحیشده از سوی دولت آمریکاست.
این در حالی است که گوآیدو از نیروهای مسلح ایالات متحده خواسته است ورود کمکهای بشردوستانه را به ونزوئلا تسهیل کنند. مادورو مانع ورود این کمکها شده است.
انتخابات مجدد پارلمانی؟
در پی افزایش فشارهای داخلی بر مادورو برای کنارهگیری از ریاست جمهوری ونزوئلا، وی پیشنهاد انتخابات زودهنگام پارلمانی داد، اما مخالفان خواستار برگزاری انتخابات مجدد ریاست جمهوری هستند.
مادورو در جمع طرفداران خود که همزمان با ادامه اعتراضهای مخالفان، تجمعی برگزار کرده بودند گفت: «انتخابات میخواهید؟ انتخابات مجدد؟ مجددا انتخابات مجلس زودهنگام برگزار میکنیم.»
مادورو همچنین از طرفداران خود خواست به منظور حمایت از او به ارگانهای نظامی ملحق شوند.
گوآیدو، رییس جمهوری خودخوانده ونزوئلا که رهبری مخالفان را بر عهده دارد، با استناد به قانون اساسی این کشور آمریکای لاتین میگوید با توجه به عدم مشروعیت مادورو او شایسته مقام ریاست جمهوری است.
او در تاریخ ۲۳ ژانویه خود را رییس جمهوری ونزوئلا اعلام کرد. ایالات متحده و بیشتر کشورهای آمریکای جنوبی علاوه بر اتحادیه اروپا او را به رسمیت شناختهاند. ایران به همراه روسیه، چین و ترکیه همچنان بر مشروعیت مادورو تاکید دارند.
آرماند آرماس، از نمایندگان مخالف، در واکنش گفت اظهارات مادورو برای برگزاری انتخابات پارلمانی، که قرار است طبق برنامه در سال ۲۰۲۰برگزار شود، اقدامی تحریکآمیز است.
او گفت: «مادورو رییس جمهوری نیست و مجلس موسسان فاقد هرگونه مشروعیت و ارزش است.»
مخالفان مادورو میگویند او با تقلب در انتخابات سال گذشته این کشور برای یک دوره مجدد ششساله در سمت ریاست جمهوری، قدرت را به دست گرفته است.