درگذشت حسنی مبارک؛ از سه دهه قدرت تا سالها زندان
حسنی مبارک، رییس جمهوری پیشین مصر، که در بحبوحه اعتراضهای موسوم به «بهار عربی» از قدرت برکنار شد، در ۹۱ سالگی درگذشت.
تلویزیون دولتی مصر، روز سهشنبه ششم اسفند، اعلام کرد که مبارک چند هفته پس از انجام یک عمل جراحی درگذشته است.
مبارک از سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۱۱ به مدت سه دهه، زمام قدرت در مصر را در دست داشت.
او که در چهارم ماه مه ۱۹۲۸ به دنیا آمده بود، در زمان قتل انور سادات در سال ۱۹۸۱ معاون رییس جمهوری مصر بود و در انتخابات جانشین او شد. از آن پس، مبارک چندین بار در انتخابات ریاست جمهوری مصر در مقامش ابقا شد.
او پس از اعتراضهای سال ۲۰۱۱ در برخی از کشورهای عربی، از قدرت برکنار شد و همزمان با پیروزی اسلامگرایان در انتخابات ریاست جمهوری مصر، از سوی دستگاه قضایی مصر محاکمه شد و به زندان افتاد.
این سیاستمدار کهنهکار در سال ۲۰۱۷ از زندان آزاد و از بسیاری از اتهامهایش تبرئه شد.
مبارک در دوران سی ساله حکومتش در مصر، سیاست آزادسازی اقتصادی را که از سوی سادات اجرا میشد، دنبال کرد؛ به ویژه با کاهش یارانههای دولتی و آزادسازی قیمتها در بخش کشاورزی و کالاهای مصرفی.
از دیگر تحولات مهم اقتصادی دوران مبارک، لغو مقررات مربوط به اجاره زمین در سال ۱۹۹۲است. این سیاست، موجب برخی نارضایتیها در میان روستاییان علیه او شد.
با این حال مبارک توانست در دو دهه آغازین حکومتش به عنوان یکی از رهبران مهم جهان عرب، در مسائل کشورهای عربی به ویژه اختلافات فلسطینیان با اسرائیل به ایفای نقش بپردازد.
رییس جمهوری پیشین مصر در تابستان سال ۱۹۹۵ از یک ترور نافرجام جان سالم به دربرد. مسئولیت این ترور از سوی گروه جماعت اسلامی برعهده گرفته شد.