درگیریها در پاکستان؛ مشکل از کجا آغاز شد؟
در فاصله سه هفته، اعتراض اسلامگرایان در اسلامآباد پاکستان به یک بحران تبدیل شد. آنان به وضع قوانین مغایر با اسلام اعتراض دارند.
به گزارش رویترز روز یکشنبه ۵ آذرماه دخالت پلیس برای پایان دادن به تحصن تاکنون ۵ کشته برجای گذاشته است. وزارت کشور پاکستان، تجمع این مسلمانان افراطی را خلاف قانون اعلام کرده است و از ارتش برای پایان دادن به این بحران کمک خواست.
معترضین چه کسانی هستند؟
دوهزار نفر از اعضای گروه تندروی اسلامی «تحریک لبیک یا رسولالله» روز ۱۵ آبان در اسلامآباد به تحصن نشستند. خادم حسین رضوی رهبر این گروه میانهروی صوفی است. با اعدام یکی از اعضای گروه به اتهام ترور فرماندار محلی پنجاب به خاطر حمایتش از تصویب قوانین مغایر با اسلام در سال ۲۰۱۶ میلادی این گروه رویکرد تندروانهای اتخاذ کرد.
این گروه چه میخواهند؟
گروه «تحریک لبیک یا رسولالله» به تغییر قانونی که نمایندگان را به سوگند موظف می کرد اعتراض کردند، قانونی که دولت آن را پس گرفت. اما این گروه خواستار استعفای «زاهید حامد» وزیر قانونگذاری پاکستان شدند و روز شنبه ۴ آذر رهبر این گروه از هوادارانش خواست تا با حضور خود از پیغمبر اسلام حمایت کنند. این گروه خواستار اجرای قانون شریعت در پاکستان هستند و تاکنون در چندین انتخابات از جمله در لاهور شرکت کردهاند.
خشونتها چگونه شروع شد؟
حضور تحصن کنندگان در معابر باعث مشکلاتی در عبور و مرور مردم شده بود. روز شنبه ۸۵۰۰ تن از نیروهای مسلح به مقابله با اسلامگرایان رفتند که با مقاومت شدید تحصنکنندگان روبرو شدند که منجر به کشته شدن ۵ تن از متحصنان شد. در نتیجه اعتراض به دو شهر بزرگ پاکستان لاهور و کراچی نیز کشیده شد. پلیس عقب کشید و دولت خواستار مداخله ارتش شد.
چرا دولت کاری نمیکند؟
از آنجا که دولت محلی از سرکوب اعتراضات گروههای اسلامی برای پرهیز از گستردهشدن خشونت خودداری می کند، مقامات از زمان شروع تحصن همواره بر مذاکره صلحآمیز با معترضان تاکید کردند. امری که مورد اعتراض منتقدان دولت قرار گرفت چرا که به گفته آنان تندروهای اسلامگرا از برگزاری چنین تحصنهایی برای ترویج اسلام افراطی بهره بردهاند.
ارتش چه خواهد کرد؟
از آنجا که ارتش هنور به درخواست دولت به دخالت پاسخی نداده، گمانهزنیها در خصوص تعلل ارتش بالا گرفتهاست. ژنرالهای ارتش ممکن است دل به پراکنده شدن تحصنکنندگان بسته باشند تا بلکه از درگیری خشونتآمیز با آنان پرهیز کنند.
لازم به ذکر است که ذهنیت افکار عمومی در خصوص دخالت نظامیان به دلیل کودتاهای متعدد گذشته در پاکستان ممکن است ارتش را در تصمیمگیری دچار مشکل کرده باشد. این در حالی است که علیرغم تلاشهای دولت هزاران معترض هنوز کنترل خیابانها را در دست دارند.
حوادث روزهای آتی روشن خواهد کرد که این بار پاکستان چگونه باری دیگر از بحران رویارویی دو جبهه کاملا متضاد بیرون خواهد آمد.