دیدار غیرمنتظره وزیر دفاع آمریکا از افغانستان؛ زمینهسازی برای گفتگو با طالبان
ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا در دیداری غیرمنتظره از کابل گفت که بخشهایی از طالبان آماده گفتگو با دولت افغانستان هستند.
این دیدار متیس از کابل در روز سهشنبه ۲۲ اسفند، تنها دو هفته پس از آن صورت میگیرد که اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان از طرحی برای گفتگوی صلحآمیز با طالبان خبر داد.
طالبان هنوز پاسخ صریحی به این پیشنهاد غنی نداده است، ولی متیس گفت که بعضی از رهبران طالبان آمادگی خود را برای گفتگو اعلام کردهاند. در طرح پیشنهادی غنی، گروه طالبان بعنوان یک حزب سیاسی مطرح شده است.
وزیر دفاع آمریکا به خبرنگاران گفت: «بعید به نظر میرسد تمامی رهبران طالبان علاقمند به گفتگو باشند، ولی بخشی از آنان به وضوح علاقمند به گفتگو با دولت افغانستان هستند».
طالبان پیشتر بدون آن که نامی از دولت افغانستان به میان آورد، آمادگی خود را برای گفتگو با ایالات متحده آمریکا مطرح کرده بود.
این گروه شبهنظامی هفته گذشته در بیانیهای در تحریم «کنفرانس علمای اسلامی افغانستان و پاکستان»، که قرار است در اواخر ماه مارس ( اوایل فروردین) در جاکارتا پایتخت اندونزی برگزار شود، دولت افغانستان را «غیرقانونی» و تلاشهای صورت گرفته از سوی آن را «گمراه کننده» خواند.
متیس ضمن ابراز علاقمندی به حضور بیشتر افغانها در روند صلح این کشور گفت: «در نتیجه روند سیاسی در پیش گرفتهشده، آمریکا پس از ۱۶ سال جنگ در افغانستان به پیروزی امیدوار است.»
او گفت: «پیروزی چه شکلی است؟ پیروزی آن چیزی است که مردم یک کشور و نیروهای امنیتی آن بتوانند بر اجرای قانون نظارت داشته و هرگونه تهدیدی را خنثی کنند...البته با حمایت بینالمللی در سالهای پیش رو».
دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده، سال گذشته در راستای طرح «استراتژی جنوب آسیا»، دستور افزایش بمباران مواضع طالبان، بخصوص آزمایشگاههای تولید مواد مخدر و پایگاههای آموزش نظامی این گروه را صادر کرد. در همین راستا بیش از ۳ هزار نیروی نظامی جدید آمریکایی نیز برای تجهیز و آمادهسازی نیروهای محلی افغان وارد افغانستان شدند.
در حال حاضر نزدیک به ۱۴ هزار نیروی نظامی آمریکایی در افغانستان مستقر هستند. این تعداد تقریبا دو برابر نیروهایی است که در پایان دوره ریاست جمهوری اوباما در این کشور حضور داشتند.