دیدهبان حقوق بشر خواستار آزادی بازداشتشدگان تظاهرات مصر شد
یک روز پس از تظاهرات کمسابقه علیه عبدالفتاح سیسی، رییس جمهوری مصر در چند شهر این کشور، سازمان دیده بان حقوق بشر، خواستار آزادی بازداشتشدگان در این تظاهرات شد.
دیده بان حقوق بشر، روز شنبه ۳۰ شهریور، همچنین از مقامهای مصری خواست که «حق تظاهرات مسالمتآمیز» را رعایت کنند.
در تظاهرات ضددولتی شامگاه جمعه ۲۹ شهریور در قاهره و دیگر شهرهای مصر، که در سالهای حکومت عبدالفتاح سیسی سابقه چندانی نداشته، دستکم ۷۴ نفر بازداشت شدند.
این تظاهرات در حالی روی داد که کمی قبل از آن، عبدالفتاح سیسی، برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد عازم نیویورک شد.
انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی، این تظاهرات را به «اخوان المسلمین» و «رسانههای مورد حمایت خارج» نسبت داد.
انور قرقاش، روز شنبه ۳۰ شهریور، در صفحه توییتر خود نوشت: «کارزار سازمانیافته اخوانالمسلمین علیه مصر و ثبات آن شکست سختی خورده است.»
او برخی از رسانههای مصر را متهم کرد که با «حمایت واقعی مردم از دولت مصر و موسسات وابسته به آن» مقابله میکنند.
این مقام اماراتی نوشت: «وضعیت مصر روز به روز بهبود یافته و با چالشها به صورت روزانه مقابله میکند. واقعیت غیر از آن چیزی است که رسانههای این حزب که از خارج تامین مالی میشوند، ترویج میکنند.»
این اظهارات در حالی است که شبکه الجزیره در قطر همواره به حمایت از اخوان المسلمین در مصر متهم بوده است.
دولت مصر به همراه امارات متحده عربی، عربستان سعودی و بحرین، روابط خود را با قطر قطع کرده و این کشور را به نزدیکی به ایران و حمایت از تروریسم متهم کردهاند.
ایران که روابط سیاسی با مصر ندارد، هنوز رسما به این تظاهرات واکنش نشان نداده، اما برخی از رسانههای دولتی و نزدیک به حکومت از این تظاهرات استقبال کردهاند.
ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران، در مطلبی با عنوان «اعتراضات در التحریر، سرآغاز تحولی دیگر در مصر»، نوشت: «همراهی ارتش با مردم برای کسب هر دستاوردی در این برهه از جمله تحولات اساسی مانند انقلاب یا اصلاحات سیاسی و اقتصادی، ضروری به نظر می رسد.»
همچنین خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران، به نقل از مجتبی امانی رییس پیشین نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در قاهره، نوشت: « این تظاهرات ساعاتی بعد از خروج ژنرال سیسی از مصر و عزیمت وی به نیویورک صورت گرفته است که میتواند این گمانه را تقویت کند که عدهای در داخل دولت عمیق مصر با سیسی اختلافاتی دارند و در صدد برکناری او هستند.»
در هفتههای گذشته، محمد علی، بازیگر مصری و پیمانکار ساختمانی، که در اسپانیا به سرمیبرد، با انتشار ویدیوهایی در فضای مجازی، عبدالفتاح سیسی و ارتش مصر را به فساد متهم کرد و خواهان برگزاری تظاهرات شد.