رایگیری سنای آمریکا برای جلوگیری از اقدام نظامی بدون مجوز ترامپ علیه ایران
مجلس سنای آمریکا قرار است روز جمعه به منظور جلوگیری از اقدام نظامی بدون مجوز دولت دونالد ترامپ، رییس جمهوری ایالات متحده، علیه ایران رایگیری کند.
رهبران دموکرات کنگره بارها اشاره کردهاند که دولت، بدون تصویب و اجازه کنگره، حق اقدام نظامی علیه ایران را ندارد.
چهارشنبه هفته گذشته، ۲۹ خردادماه، مجلس نمایندگان ایالات متحده به لغو مجوز استفاده از نیروی نظامی، بدون اجازه کنگره، رای داد.
بر اساس قانونی که در سال ۲۰۰۱، تنها سه روز پس از حوادث ۱۱ سپتامبر نیویورک، تصویب شد؛ به رییس جمهوری آمریکا اختیارات گستردهای در استفاده از نیروی نظامی داده شده بود.
هرچند دونالد ترامپ، در مقام رییس جمهوری، و برخی دیگر از مقامهای دولت آمریکا بارها اشاره کرده است که خواهان جنگ با ایران نیست؛ اما دموکراتهای آمریکا نگران این هستند که دولت جمهوریخواه ترامپ در نهایت ممکن است با توسل به قانون «مجوز استفاده از نیروی نظامی» (AUMF) و بدون مجوز کنگره، کارزار نظامی را علیه ایران آغاز کند.
رییس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه، پنجم تیرماه، در گفتوگو با شبکه خبری فاکس تجارتی بار دیگر ابراز امیدواری کرد که جنگی رخ ندهد. به گفته ترامپ: «در صورتی که اتفاقی بیفتد، ایالات متحده در موقعیت بسیار قدرتمندی است.» او همچنین گفت اگر جنگی رخ دهد این کارزار طولانی نخواهد بود و در آن از نیروهای زمینی استفاده نمیشود.
پیشتر رند پول، سناتور دموکرات ایالت کنتاکی، در جلسه کمیته روابط خارجی سنا، به صراحت مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت ترامپ را خطاب قرار داده بود که «شما مجوز لازم ما، برای شروع جنگ با ایران، را ندارید.»
سنای آمریکا ۱۰۰ عضو دارد و اکثریت آن در اختیار جمهوریخواهان است. دموکراتها برای آن که بتوانند روز جمعه جلوی اقدام نظامی بدون مجوز دولت ترامپ علیه ایران را بگیرند؛ علاوه بر آرای تمامی نمایندگان دموکرات، به رای ۱۳ سناتور جمهوریخواه هم نیاز دارند.