رییس دورهای شورای امنیت: درباره خواست آمریکا برای بازگرداندن تحریمها، اجماعی وجود ندارد
رییس شورای امنیت سازمان ملل روز سه شنبه اعلام کرد از آنجا که اعضای این شورا در مورد درخواست آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای تعلیق شده سازمان ملل علیه ایران اختلاف نظر دارند، شورای امنیت در جایگاهی نیست که بتواند در مورد تقاضای واشینگتن اقدام کند.
سفیر اندونزی در سازمانملل که کشورش ریاست دورهای شورای امنیت را به عهدهدارد، در پاسخ به سوالی از سوی چین و روسیه گفت در جایگاهی نیست که «اقدام فراتری درباره خواست آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای سازمانملل علیه ایران انجام دهد چراکه اجماعی میان ۱۵ عضو شورای امنیت وجود ندارد.»
کلی کرفت، سفیرآمریکا درسازمان ملل، در واکنش به این اظهارات خطاب به شورا گفت: «بگذارید این مسئله را کامل روشن کنم: دولت ترامپ از اینکه در این موضوع همراهان محدودی دارد هیچ ترسی ندارد. من فقط متاسفم که اعضای این شورا راه خود را گم کرده و خودشان را در حال همراهی کردن با تروریستها میبینند.»
سفیر آمریکا همچنین در بیانیهای با انتقاد ازعدم همراهی اعضای شورای امنیت با اقدام آمریکا برای فعالسازی مکانیسم ماشه، آن را «بیعملی باورنکردنی» و «فراموش کردن مردم ایران و منطقه» و سبب ایجاد امکان رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه دانست.
کرفت با اشاره به تاکیدهای چند ماهه دولت دونالد ترامپ مبنی بر اینکه آمریکا هرگز «به بزرگترین حامی تروریسم دولتی جهان» اجازه خرید و فروش آزادانه سلاح را نخواهد داد گفت: «کشورهای خاورمیانه که بیش از همه «تروریسم ایران» را میشناسند، به آمریکا تاکید کردهاند که به تعهداتش پایبند بماند.»
کرفت افزود: «در شرایطی که شورای امنیت از خود شجاعت و شفافیت اخلاقی نشان نداد، ما حق خود مبنی بر متوسل شدن به مکانیسم ماشه به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را به اعضای شورا متذکر شدیم. جای هیچ تعجبی وجود ندارد که امروز به اینجا رسیدهایم.»
واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل، ابراز امیدواری کرد آمریکا از توسل به مکانیسم ماشه دست بکشد. سفیر روسیه این اقدام آمریکا را حرکتی «غیر قانونی» خواند که به نتیجه مورد نظر واشینگتن نخواهد رسید.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، اقدامات همتای آمریکایی خود مایک پمپئو را «قلدری قانونگریزانه» خواند و گفت که اعضای شورای امنیت نامه آمریکا برای فعالسازی مکانیسم ماشه و بازگشت تحریمهای تعلیق شده را «بیاعتبار» خواندهاند و وقت آن است که «دونالد ترامپ از گوش دادن به قلدرهای ناشی» دست بردارد.
رویترز به نقل از یکی از سخنگویان هیات نمایندگی آمریکا در سازمان ملل گفت که ایالات متحده اقدام خود در توسل به مکانیسم ماشه را «کاملا قانونی» میداند و خاطرنشان کرد مخالفت اعضای شورا «هیچ تاثیر قانونی ندارد.»
دیپلماتهای آگاه در سازمان ملل به رویترز گفتهاند احتمال دارد نیجر، که در ماه سپتامبر ریاست شورای امنیت را به عهده خواهد داشت، و جمهوری دومینیکن از سوی آمریکا تحت فشار قرار گیرند تا صرفنظر از موضع ریاست کنونی شورا، مکانیسم ماشه را فعالسازی کنند.
روز جمعه ۱۳ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت با تقاضای آمریکا برای توسل به مکانیسم ماشه و فعالسازی کلیه تحریمها علیه ایران مخالفت کردند. در ۲۴ مرداد، آمریکا از شورای امنیت خواسته بود تحریمهای تسلیحاتی ایران که به موجب توافق هستهای در مهرماه به پایان میرسد را تمدید کنند، اما پس از تصویب نشدن این تقاضای آمریکا، واشینگتن تصمیم گرفت که به مکانیسم ماشه متوسل شود.
آمریکا معتقد است که ایران به تعهدات خود در قرارداد هستهای پایبند نبوده است، اما اعضای شورای امنیت میگویند از آنجا که ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شده، دیگر عضوی از این قرارداد به شمار نمیآید و صلاحیت قانونی برای تمدید تحریم تسلیحاتی و یا بازگرداندن تحریمها علیه ایران را ندارد.