فشارهای آمریکا بر دیوان کیفری لاهه؛ روادید کارکنان دیوان لغو میشود
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، گفت روادید ورود شماری از کارکنان و بازرسان دیوان کیفری بینالملی به آمریکا لغو و از صدور روادید جدید هم خودداری خواهد شد.
روزنامه واشنگتنپست روز جمعه ۲۴ اسفند در گزارشی به نقل از وزیر خارجه آمریکا نوشت که در این مرحله، تنها روادید ورود آن بخش از کارکنان و بازرسان دیوان کیفری لاهه که در حال تحقیق و بررسی بر روی موارد اتهامی به نیروهای آمریکایی در افغانستان هستند لغو میشود.
آمریکا همچنین گفته است که منابع مالی دیوان کیفری لاهه در خاک ایالات متحده مسدود میشود و ممکن است بازرسان دیوان نیز در مراجع قضایی آمریکا تحت پیگیردهای حقوقی قرار گیرند.
ایالات متحده به مانند برخی دیگر از کشورها، از جمله چین، روسیه، ایران و اسرائیل، عضو دیوان کیفری لاهه نیست و صلاحیت این مرجع بینالمللی را در رسیدگی به اتهامهایی نظیر «جنایت علیه بشریت» و «جنایت جنگی» و… به رسمیت شناخته است. با این همه، از آن جایی که موارد اتهامی علیه نظامیان و دستگاههای اطلاعاتی ایالات متحده در خارج از آمریکا و در خاک افغانستان گزارش شده است؛ در نوامبر سال ۲۰۱۷، دادستان دیوان کیفری لاهه، خواهان آغاز تحقیقاتی در زمینه اتهامهای مطرح شده علیه نیروهای آمریکایی شد. در آن مقطع، بیش از ۶۰ شکایت علیه نیروهای نظامی آمریکا و دستگاههای اطلاعانی این کشور به اتهام «جرایم جنگی»، از جمله شکنجه اسرا و افراد بازداشت شده، در افغانستان مطرح شده بود.
دیوان کیفری لاهه، که مقر آن در شهر لاهه هلند است؛ در سال ۲۰۰۲ با هدف رسیدگی قضایی و بینالمللی به چهار اتهام سنگین «جنایت علیه بشریت» «جنایت جنگی»، «نسلکشی» و «تجاوز» تاسیس شده است.
این دیوان با «دیوان بینالملی دادگستری» که آن هم در شهر لاهه هلند مستقر است متفاوت است. آمریکا عضو «دیوان بینالملی دادگستری» است و پروندههای متعددی نیز در این مرجع قضایی از جمله در رابطه با ایران داشته است.