ماجرای تفحص از رییس فیسبوک در مجلس سنای آمریکا چیست؟
مارک زاکربرگ، رییس شرکت فیسبوک، برای اولینبار بهخاطر گزارشهای سوءاستفاده از اطلاعات کاربران این رسانه اجتماعی، به مجلس سنای آمریکا احضار شد.
رییس شرکت فیسبوک، روزهای سهشنبه و چهارشنبه، ۲۱ و ۲۲ فروردینماه، به پرسشهای سناتورهای آمریکایی پاسخ داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در روز اول پرسش و پاسخ در مجلس سنا، زاکربرگ که بسیار مضطرب بهنظر میرسید، بهمدت پنج ساعت به سؤالات قانونگذاران پاسخ داد. سناتورها که از افشای اطلاعات شخصی مردم توسط فیسبوک بهشدت خشمگین بهنظر میرسیدند، در طول این جلسه پرتنش، رییس بزرگترین رسانه اجتماعی جهان را با پرسشهای دشواری درمورد نحوه جمعآوری و حفاظت از اطلاعات مردم توسط فیسبوک روبرو کردند.
-
مشکل رسوایی فیسبوک از کجا آغاز شد؟
بهدنبال افشای سوءاستفاده شرکت بریتانیایی «کمبریج آنالتیکا» از اطلاعات حدود ۸۷میلیون کاربر فیسبوک، مارک زاکربرگ در مقابل سناتورهای آمریکایی عذرخواهی کرد.
کمبریج آنالیتیکا، یک شرکت مشاوره سیاسی که دفتر مرکزی آن در لندن واقع شده است، به اطلاعات میلیونها کاربر فیسبوک دست یافته و از آنها در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ آمریکا، در کارزار دونالد ترامپ استفاده کرده است.
شرکت «کمبریج آنالتیکا» در سال ۲۰۱۶ برای گروه کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ کار میکرد. این شرکت، اطلاعات خصوصی دهها میلیون نفر و نیز دوستانشان روی فیسبوک را به شرکت و سازمانهای دیگر فروخته و این دادهها ممکن است برای هر منظوری استفاده شود. ارزش سهام فیسبوک یک هفته پس از این رسوایی، حدود ۷۵ میلیارد دلار سقوط کرد.
-
آیا شما نگران صفحه شخصی خود هستید؟
با توجه به گستردگی این رسوایی با حدود ۸۷میلیون قربانی، ممکن اطلاعات شخصی کاربران این شبکه از هر کجای دنیا مورد سوءاستفاده قرار گرفته باشد.
شرکت فیسبوک پس از عذرخواهی از این بابت، اعلام کرده است که تمهیداتی برای جبران این موضوع در نظر گرفته است. فیسبوک به تمامی کاربرانی که اطلاعاتشان در دسترس دیگران قرار گرفته است، یک پیام خواهد فرستاد تا کاربر را از این موضوع مطلع کند. البته مسؤولان این شرکت گفتهاند که این فرآیند زمان میبرد.
تا آن زمان، کاربران میتوانند از یک صفحه مخصوص که فیسبوک برای این منظور طراحی کرده استفاده کنند و با ورود به آن صفحه، بفهمند که آیا جزو قربانیان این ماجرا هستند و «اطلاعات شخصیشان در دسترس کمبریج آنالتیکا قرار داده شده یا نه؟»
-
فیسبوک چه پاسخی دارد؟
زاکربرگ با قبول مسؤولیت درمورد آنچه اتفاق افتاده، گفت: «من فیسبوک را پایهگذاری کردم؛ من آن را مدیریت میکنم؛ این اشتباه من بوده و از این بابت متأسفم». او با اشاره به ابعاد گسترده جرم، گفت که شرکت مذکور اطلاعات شخصی خود او را نیز سرقت کردهاست.
سناتور دیک دربین، برای برجستهکردن آنچه در مورد افشای اطلاعات زندگی خصوصی کاربران فیسبوک اتفاق افتاده، از زاکربرگ پرسید: «آیا حاضرید به ما بگویید دیشب در کدام هتل خوابیدید؟ یا آیا مایلید اسم کسانی را که در یک هفته گذشته به آنها پیام فرستادید، در اختیار ما بگذارید؟»
زاکربرگ که در براب راین پرسشهای غیرمنتظره بهتزده شده بود، پس از هشت ثانیه مکث، با اکراه جواب داد: «اُوه، نه، نه».
در پایان روز اول این نشست، رییس شرکت فیسبوک در پاسخ به نگرانی سناتورها درخصوص احتمال پولیشدن استفاده از فیسبوک گفت که یک نسخه از فیسبوک همیشه رایگان باقی خواهد ماند.
در روز دوم این نشست، چهارشنبه ۲۲ فروردینماه، سناتورهای آمریکایی دامنه پرسشهای خود را به حوزههای مختلف کشاندند.
زاکربرگ در پاسخ به سؤالی مبنیبر چرایی عدم بازبینی محتوای برخی از تبلیغات شرکتها، گفت: «حتی با وجود ۲۰هزار نفر کارمند مخصوص بازبینی، نمیتوان تمامی تبلیغات منتشرشده را بازبینی کرد».
او در پاسخ به پرسش سناتورها در مورد وجود تبلیغات برای داروهای ضد درد (اُپیوید) روی این رسانه اجتماعی، گفت که اگر کاربران در آینده این توع پُستها را گزارش دهند، فیسبوک آنها را حذف خواهد کرد.
در طول برگزاری این نشست، هزاران معترض بیرون ساختمان مجلس سنای آمریکا، با در دستداشتن پلاکاردهایی از تصویر زاکربرگ، نسبتبه خریدوفروش غیرقانونی اطلاعات شخصی کاربران ازسوی رسانههای بزرگ اجتماعی، اعتراض کردند. برخی دیگر از فعالان خشمگین نیز که در داخل اتاق پرسش و پاسخ سنا حضور داشتند، فریاد میزدند: «به جاسوسی پایان دهید؛ شرکتهای دروغگو را متوقف کنید».
-
آینده فیسبوک پس از این رسوایی چه خواهد بود؟
با توجه به گستردگی سوءاستفاده از اطلاعات کاربران فیسبوک، نمایندگان مجلس سنای آمریکا در این نشست، پرسشهای بنیادینی درخصوص نحوه مدیریت این شبکه اجتماعی در آینده مطرح کردند. پرسشهایی که زاکربرگ نتوانست پاسخ سرراستی به آنها بدهد.
به طور مثال، سناتور ریچارد بلامنتال در این نشست، با لحنی انتقادآمیز رو به زاکربرگ کرده و گفت: «ما تاکنون فقط عذرخواهیهای مکرر شنیدهایم؛ من نمیدانم شما بدون یکسری قواعد خاص، چگونه میخواهید در نحوه اداره کارتان تغییراتی ایجاد کنید».
این پرسشها رییس فیسبوک را برای نخستینبار متوجه عدم مسؤولیتپذیری کامل شرکتش در قبال حفظ اطلاعات شخصی کاربران کرد. همان امری که او را وادار به عذرخواهی کرد. او با اشاره به گستردهشدن رسانههای اجتماعی و اینترنت، گفت که اکنون وقت آن رسیده تا درمورد قوانین مختص به استفاده از اینترنت فکری بکنیم.
زاکربرگ با تأکید بر اهمیت دادههای شخصی مردم، گفت که این امر هرگز دوباره اتفاق نخواهد افتاد.
زاکربرگ پیشنهاد نمایندگان مجلس سنا مبنیبر کنترل انحصاری فیسبوک بر بازار رسانههای اجتماعی را رد کرد و گفت که بیشتر آمریکاییها از حدود هشت اپلیکشن برای برقراری ارتباط استفاده میکنند.
مارک زاکربرگ در سال ۲۰۰۴ پس از رهاکردن تحصیل در دانشگاه هاروارد، فیسبوک را طراحی کرد. او اکنون رییس این شرکت به ارزش ۴۵۰ میلیادر دلار و با بیش از ۲میلیارد کاربر از سراسر جهان است. انتظار میرود ارزش سهام این غول اینترنتی، درپی این رسوایی، سقوط قابل ملاحظهای به خود ببیند.