مکرون: تحولات ترکیه، ورود آنکارا به اتحادیه اروپا را مسدود میکند
دیدار امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، و رجب طیب اردغان، رئیسجمهور ترکیه، در پاریس با یک کنفرانس خبری مشترک بین طرفین پایان یافت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، روز جمعه ۱۵دیماه، روسای جمهور فرانسه و ترکیه دیدار کرده و بر سر مسائل عمدتا حقوق بشری و عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا به مذاکره و گفتوگو پرداختند.
امانوئل مکرون در این کنفرانس خبری گفت: «تحولات سیاسی اخیر در ترکیه ورود این کشور به اتحادیه اروپا را عملا مسدود میکند و پیشرفت در این خصوص ممکن نیست.»
در مقابل رئیسجمهور ترکیه گفت که ترکها از نیمقرن انتظار برای به عضویت درآمدن به این اتحادیه خسته شدهاند.
این در حالیاست که مکرون از یک هفته پیش از این دیدار گفته بود که محور گفتوگوها در این دیدار بر سر مسائل حقوق بشر در ترکیه خواهد بود. امری که به امید ترکیه برای از سرگیری روابط نزدیک خود با این اتحادیه مهر پایان زد. پس از یک سال تنش در روابط ترکیه با دولتهای اروپایی بر سر مسائلی همچون نحوه برخورد ترکیه با نیروهای مخالف دولت و اقلیتهای قومی مانند کردها، دولت اردوغان خواستار بهبود این روابط شدهاست.
اندکی پس از شکست کودتای نظامیان در تابستان سال گذشته در ترکیه، دولت تحت رهبری اردوغان، دست به یک رشته اقدامات تنبیهی برای عاملین کودتا زد. اما نحوه برخورد این کشور با عاملین این کودتا به یک چالش بزرگ حقوق بشری برای دولت اردغان تبدیل شد. بیش از ۱۴۰هزار نفر تاکنون دستگیر شدهاند و ۵۰ هزار کارمند دولتی اخراج شدهاند، امری که از جانب اتحادیه اروپا و برخی سازمانهای حقوق بشری مورد انتقاد شدید قرار گرفته است. منتقدان میگویند اردوغان از کودتای نافرجام برای سرکوب مخالفان خود استفاده کرده است. مکرون گفته است که ترکیه به شیوهای کاملا واضح از اتحادیه اروپا فاصله گرفته است و این امر تبعات خود را خواهد داشت. تبعاتی که نشانههای آن در کنفرانس خبری امروز تاحدود زیادی بروز کرد.
ترکیه همچنین بهعنوان بزرگترین زندان روزنامهنگاران در جهان شناخته شدهاست و این امر نیز برای روند پذیرش این کشور در اتحادیه اروپا به مانعی جدی تبدیل شده است.
مکرون در این کنفرانس خبری همچنین افزود: «دمکراسیها باید به طور کامل به سروری قانون احترام بگذارند. ترکیه به جای «عضویت کامل» در اتحادیه میتواند به عنوان یک شریک اروپا باقی بماند.»
اردغان در پاسخ گفت: «این موضوع به امری خستهکننده برای ملتمان تبدیل شده، ما بایستی در این مورد یک تصمیم جدی بگیریم.» وی به جزئیات این تصمیم اشارهای نکرد.
روند عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا اکنون بهدلیل نقض ۳۵ فصل از مواد قانون این اتحادیه مسدود شدهاست. انسدادی که با اظهارات امروز رئیسجمهور فرانسه مشکل بتوان برای آن راهحلی یافت.