هفتهای بیسابقه برای بازار نفت، چشمانداز تاریک برای آینده
این روزها به دلیل پیامدهای اقتصادی شیوع ویروس کرونا، بازار نفت وضعیت بحرانی را میگذراند و همچنان چشماندازی برای بهبود این وضعیت وجود ندارد.
خبرگزاری رویترز، روز یکشنبه هفتم اردیبهشت، در گزارشی در این باره نوشت که اوج آسیبی که به بازار نفت وارد شد در روز دوشنبه بیستم آوریل بود که قیمت نفت خام آمریکا که در چهل سال گذشته هرگز به زیر ده دلار نرسیده بود، به یکباره سقوط کرد و به منفی ۳۸ دلار رسید.
در عرض چند ماه، شیوع ویروس کرونا و کاهش جابهجاییهای مردم، چنان تقاضا برای نفت را کاهش داد که هیچ کدام از رکوردهای مالی و حتی جنگها در این دوره نتوانسته بود این گونه تقاضاها را کاهش دهد.
با این که قیمت منفی نفت در روزهای دیگر هفتهای که گذشت تکرار نشد، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که روزهای تاریکتری پیش روست و قیمتها تا هفتهها و حتی ماهها اصلاح نخواهد شد.
فردریک لاورنس، معاون رئیس انجمن مستقل نفت آمریکا در امور اقتصادی و بینالمللی، به خبرگزاری رویترز گفت که اوضاع زودتر آن چه پیشبینی میشد رو به وخامت میگذارد.
خبرگزاری رویترز ادامه داده که اوضاع در دیگر کشورهای از جمله روسیه که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت است مشابه است و شرکت اکوینور در نروژ نیز که یک شرکت بزرگ نفتی در جهان به شمار میرود، در هفته گذشته دو سوم سود خود را در سه ماهه اول سال جاری میلادی از دست داده است.
قرار است که گزارشها درباره وضعیت شرکتهای بزرگ نفتی مثل اکسان موبیل و شل هفته آینده منتشر شود.
در کشورهای دیگر نیز اوضاع مشابه است. مثلا در کشور آنگولا، شرکت نفتی دولتی این کشور روز شنبه اعلام کرد که بخشی از داراییهای خود را به چند شرکت دیگر میفروشد.
همچنین قیمت هر بشکه نفت ونزوئلا، روز جمعه با سقوط به زیر ده دلار، به پائینترین میزان خود طی ۲۰ سال گذشته رسید.
اخیرا کشورهای عضو اوپک و روسیه تلاش کردند با کاهش تولید نفت، قیمت نفت را در بازارهای جهانی افزایش دهند، اما میزان مورد توافق برای کاهش، آن قدر کافی نبود که مانع سقوط بیسابقه قیمت نفت نشود.