واکنش رسانههای آمریکا به آغاز غنیسازی ۲۰درصدی اورانیوم در ایران
در واکنش به آغاز غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم در ایران، غیر از اینکه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که این اقدام، عملی آشکار برای باجگیری هستهای است. برخی از نشریات آمریکایی نیز در واکنش به آن، به بررسی این موضوع پرداختند.
وال استریت ژورنال در یادداشتی که با امضای هیات تحریریه این روزنامه منتشر شده است، به بررسی وضعیت تحریمهای ایران و سیاست فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ پرداخت و یادآوری کرد که از زمان توافقنامه هستهای در سال ۲۰۱۵ تاکنون «زمین واقعیت» تغییراتی جدی کرده است، اما ظاهرا سیاست جو بایدن هنوز تغییری نکرده است.
این نشریه با اشاره به آغاز غنیسازی ۲۰ درصدی توسط ایران که بسیار بالاتر از حد غنیسازی مجاز ۳.۶۷ درصدی است، یادآوری کرد که این میزان از خط قرمز اروپاییها هم که تاکنون سعی در حفظ توافقنامه هستهای داشتند، فراتر رفته است.
وال استریتژورنال در ادامه یادداشت خود به توقیف کشتی نفتکش کرهجنوبی، حملات شبه نظامیان مورد حمایت ایران به منطقه سبز بغداد و حملات سایبری به شرکتهای اسرائیلی نیز اشاره کرد و افزود: «تهران به مدت ۴۰ سال، تهدیدی منطقهای بوده است.»
این نشریه در ادامه همچنین تاکید کرد که تحریمهای اعمال شده توسط دولت ترامپ میتوانست زمینهای برای یک توافق بهتر باشد، هرچند که در دوره دولت ترامپ این توافق ممکن نبود.
وال استریت ژورنال سپس به احتمال بازگشت دولت بایدن به توافقنامه هستهای با ایران اشاره کرده و یادآوری کرده است که حتی جیک سالیوان هم که از مدافعان این توافقنامه بود، گفته است قرار بود از طریق این توافقنامه موارد دیگری از جمله موشکهای بالستیک ایران هم مورد مذاکره قرار گیرند اما در عمل چنین نشد.
این نشریه همچنین این پرسش را مطرح کرد که اگر چنین است، چرا سالیوان فکر میکند که دولت بایدن با همان توافق میتواند در زمینه موشکها با تهران مذاکره کند.
والاستریتژورنال در نهایت تاکید کرده که بازگشت عادی به توافقنامه به معنی کنار گذاشتن اهرم فشاری مهم، بدون هیچ دستاوردی است. وال استریت ژورنال در نتیجهگیری مطلب خود نوشت: «اگر ایالات متحده تحریمهای دولت ترامپ را حفظ کند و اروپا را نیز برای پیوستن به آن ترغیب کند، فشار بر تهران برای دادن امتیاز بازخواهد گشت.»
از سوی دیگر، نشریه واشنگتنپست نیز در گزارشی در واکنش به خبر آغاز غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم در ایران اشاره کرد و آن را «گامی بزرگ» برای دور شدن از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ایران با قدرتهای بزرگ جهان دانست.
به نوشته این روزنامه، «این اقدام می تواند برنامههای دولت بایدن برای شروع دوباره گفتوگوهای هستهای با تهران را پیچیده کند.»
واشنگتنپست همچنین در توضیح شرایط پیچیده منطقه، به توقیف یک کشتی با پرچم کره جنوبی توسط ایران در خلیج فارس نیز اشاره کرده است. به نوشته این روزنامه اسرائیل بلافاصله اقدام ایران را محکوم کرده و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل تاکید کرده است که این اقدام بجز اینکه با هدف توسعه یک برنامه هستهای نظامی انجام شده باشد، هیچ توضیح دیگری ندارد.
از سوی دیگر، واشنگتنپست در گزارشی دیگر به افزایش تنش بین ایران و ایالات متحده پرداخته و نوشت که مقامات آمریکایی یک روز پس از سالگرد کشتهشدن قاسم سلیمانی، هشدار داده و از اطلاعاتی سخن میگویند که نشان میدهد احتمالا ایران هنوز آماده تلافیجویی است.
یک مقام آمریکایی آگاه در گفتوگو با واشنگتنپست به ارزیابی اهداف ایران پرداخته و گفته است: «ما هنوز هم معتقدیم که این تهدیدها میتواند به سرعت از حالت برنامهریزی به سمت اقدام عملی بدون اطلاع قبلی تبدیل شود.»
او با اشاره به برآوردهای مقامات آمریکایی گفت: «به نظر نمیرسد که هرگونه اقدام احتمالی چیزی شبیه اقدامات معمول و استاندارد در گذشته باشد.»
به نوشته این روزنامه، مقامات آمریکایی جزئیات یا شواهدی از آماده شدن ایرانیها برای اقدام ارائه ندادند و نگفتهاند که چه چیزی منجر شد که آنها به این نتیجه برسند که «تهران در حال انتقال اسلحه به عراق است.»