ورود راست افراطی به پارلمان اسپانیا
برای اولین بار از زمان برقراری دموکراسی در اسپانیا در دهه ۱۹۷۰، راستگرایان افراطی توانستند به پارلمان این کشور راه یابند.
در انتخابات سراسری روز یکشنبه، سوسیالیستهای حاکم در اسپانیا به پیروزی رسیدند اما به دلیل ظهور حزب راستگرای وکس (Vox)، موفق به کسب اکثریت در پارلمان نشدند.
حزب سوسیالیست پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا، تنها ۱۲۳ کرسی (۲۹ درصد) از کل ۳۵۰کرسی را کسب کرد و برای تشکیل دولت نیاز به ائتلاف با وکس یا دیگر احزاب دارد.
حزب وکس، که ۲۴ کرسی را در پارلمان از آن خود کرده است، مخالف تکثر فرهنگی، فمینیسم و مهاجرت نامحدود است.
حزب چپگرای پودموس با کسب ۱۱ کرسی بلافاصله پیشنهاد ائتلاف با سوسیالیستها را مطرح کرد اما ائتلاف این دو نیز آنها را صاحب اکثریت در پارلمان (حداقل ۱۷۶ کرسی) نخواهد کرد.
از دیگر ویژگیهای این انتخابات در اسپانیا، افت شدید آرای حزب مردمی (PP) بود که تا ماه مه سال گذشته میلادی حزب حاکم در این کشور بود. این حزب این بار فقط صاحب ۶۶ کرسی شد که در مقایسه با انتخابات قبلی که در آن ۱۳۷ کرسی را از آن خود کرده بود، رقم پایینی است.
سانچز پس از اعلام نتایج گفت: «ما پیام روشن و محکمی از طرف مردم اسپانیا به اروپا فرستادیم که میتوان مرتجعین و استبدادگرایی و واپسگرایی را شکست داد.»
او افزود حزب سوسیالیست، دولتی در جهت «تقویت و نه تضعیف اروپا» تشکیل خواهد داد.
سانتیاگو آباسکال، رهبر حزب وکس، نیز اعلام کرد: «ما گفتیم شروع به فتح دوباره اسپانیا کردهایم و این دقیقا نتیجه کارمان است… و به همه اسپانیا میگوییم که وکس آمده تا بماند.»
حزب وکس فقط چند ماه پیش از انتخابات وارد عرصه شد. شعار این حزب «ما عظمت را به اسپانیا باز میگردانیم» برگرفته از شعار انتخاباتی سال ۲۰۱۶ دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکاست.
این حزب خود را «راستگرای افراطی» نمیداند اما دیدگاههایش درباره مهاجرین و اسلام آن را در ردیف احزاب افراطی و راستگرا در اروپا قرار میدهد.
وکس همچنین با سقط جنین و ازدواج همجنسگرایان مخالف است. برخی منتقدین این حزب آن را دنبالهروی حکومت فاشیستی فرانسیسکو فرانکو میدانند که تا زمان مرگ در سال ۱۹۷۵ بر اسپانیا حکومت کرد.
در حال حاضر اروپا گریزی و مخالفت با مهاجرت از مسائل سیاسی غالب در کشورهای اروپاییست اما در اسپانیا تهدید ناشی از استقلالطلبی منطقه کاتالان نیز بر سیاست سایه افکنده است.