پمپئو: افزایش فشارها بر ایران برای توقف حمایت از تروریسم و اقدامات بیثباتکننده
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، گفت ایالات متحده از سال گذشته برای توقف حمایت رژیم ایران از تروریسم و سایر فعالیتهای بیثبات کننده، فشار بر جمهوری اسلامی را افزایش داده است.
سخنان پمپئو که در پیامی به مناسبت ۲۳۱ سالگی تاسیس وزارت خارجه ایالات متحده منتشر شده در حالی مطرح میشود که دولت آمریکا با هدف مقابله با دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای و کنترل نفوذ منطقهای ایران، سیاست فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی را از طریق تشدید تحریمها و سایر اقدامات دیپلماتیک ادامه میدهد.
ایالات متحده در ماههای اخیر در تلاش است تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران را که به موجب قرارداد هستهای در مهرماه منقضی میشود تمدید کند.
از آنجا که آمریکا از سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای خارج شده و از طرفین آن به شمار نمیآید، واشینگتن قصد دارد از طریق شورای امنیت سازمان ملل به تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران اقدام کند که این تلاشها تاکنون با مخالفت روسیه و چین مواجه شده است.
سه ماه قبل نیویورکتایمز گزارش داد که پمپئو به عنوان بخشی از یک طرح پیچیده برای افزایش فشار بر ایران، در حال تدوین یک لایحه حقوقی است که براساس آن آمریکا به عنوان عضو امضاکننده توافق هستهای، بتواند تحریمهای تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی در شورای امنیت را تمدید کرده یا مکانیزم ماشه را فعال کند.
در این میان، برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، به خاورمیانه سفر کرده تا در مورد تهدیدات ایران با شرکای منطقهای آمریکا رایزنی کند.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، روز دوشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در کویت ایران را «عامل اصلی بیثباتی در خاورمیانه امروز» خواند و نسبت به حمایت ایران از نیروهای نیابتی خود در منطقه هشدار داد.
هوک گفت رژیم ایران به تامین مالی گروههای نیابتی خود در منطقه ادامه میدهد و برای انجام حمله علیه کشورهای منطقه موشک و راکت در اختیار آنها میگذارد.
هوک همچنین گفت: «ایران شبهنظامیان و بازیگران غیر دولتی را سازماندهی و تجهیز می کند و آنها را تحت آموزش قرار میدهد و همین امر به تلفات سنگین و خونریزی در خاورمیانه منجر میشود.»
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفت: «اگر در تمام دنیا بگردید، هیچکس نمیخواهد ایران به سلاح هستهای دستپیدا کند. هیچکس نمیخواهد که ایران مدام با همسایگان خود در حال جنگ باشد. ایران می خواهد نقش آتشافروز و آتشنشان را با هم ایفا کند.»
هوک افزود: «مردم ایران از این که میبینند ثروت آنها به گروههای نیابتی میرسد خسته شدهاند. از سال ۲۰۱۳ تاکنون، رژیم ایران تنها در سوریه ۱۰ میلیارد دلار هزینه کرده است. تصور کنید حتی اگر پنج درصد از این مبلغ را برای بهبود سیستم خدمات درمانی خود هزینه میکرد، همهگیری کرونا به چنین چالش عظیمی تبدیل نمیشد.»