پیداشدن پلاستیک در شکم جانداران دریایی در عمیقترین آبهای جهان
یافتن پلاستیک تولید شده توسط انسان، در شکم جانوران در عمق یازده کیلومتری اقیانوسها دانشمندان را به شدت نگران کردهاست.
به گزارش روزنامه بریتانیایی ایندپندنت، دانشمندان دانشگاه نیوکاسل بریتانیا با تحقیق روی موجودات زنده در عمق اقیانوسها و در دورترین نقاط از محل سکونت انسان به نتایج بسیار نگران کنندهای دست یافتند. این گروه از دانشمندان در شکم موجودات در عمق یازده کیلومتری اقیانوس مقادیر قابل توجهی از پلاستیک یا فیبر مصنوعی یافتند.
آنان حتی در بدن کرمهای میکروسکوپی نیز ذرات پلاستیکی ساخت دست بشر یافتند که راه ورود غذا را در بدن این موجودات مسدود کرده است.
با این یافته اکنون دانشمندان معتقدند که پلاستیک مصرفی انسان حتی دورترین نقاط روی کره زمین را آلوده کرده است. بطریها و بستهبندیهای پلاستیکی مواد مصرفی انسان منبع اصلی پلاستیک موجود در اقیانوسهاست.
دکتر آلن جیمسون سرپرست این گروه تحقیقی گفت که یافتهها بسیار نگرانکنندهاند و نشان داد که دیگر هیچ کجای این کره خاکی از آلودگی پلاستیک در امان نیست.
ریختن زبالههای پلاستیکی بشر در آبهای جهان نگرانی از آثار و تبعات زیانبار آلودگی را بالا برده است. در چند ماه گذشته نتایج یک تحقیق بلندمدت نشان داد که در ۸۳ درصد از نمونههای آب شیر مصرفی جهان ذراتی از پلاستیک یافت شدهاست. وجود پلاستیک در بیشتر انواع ماهیها و حتی در نمک تولیدی از آب دریاها دانشمندان را متقاعد کرده که از زبالههای پلاستیکی بشر به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدات برای زندگی روی کره زمین یاد کنند.
از سال ۱۹۵۰ میلادی انسان هر ساله مقادیری بالغ بر هشت تن پلاستیک تولید و مصرف کرده است که به گفته دانشمندان کره زمین را تا ابد آلوده کرده است.
دکتر آلن جیمسون سرپرست گروه تحقیق دانشگاه نیوکاسل ضمن اظهار نگرانی عمیق در این خصوص افزود که با یافتن پلاستیک در تقریبا تمام نمونههای مورد تحقیق، این مشکل اکنون یک معضل جهانی است و تمامی آحاد بشر در برابر آن مسئولند.
از آنجا که موجودات عمق اقیانوسها از کمبود غذا رنج میبرند، هر آنچه که از سطح آبها پایین میرود را میخورند. این مواد اکنون شامل مقادیر بسیار زیادی از پلاستیک و پارچههای پلاستیکی ناشی از زبالههای انسانی است که به بخشی از تغذیه موجودات دریایی از جمله انواع ماهیها تبدیل شده است.
دکتر جیمسون همچنین گفت هماکنون ۳۰۰ میلیون تن پلاستیک شامل پنج تریلیون ذره پلاستیکی روی سطح آبهای جهان شناور است.
دانشمندان در سالهای اخیر در خصوص بحران زیستمحیطی که موجودیت انسان و در کل زندگی روی کره خاکی را با خطری جدی روبرو کرده هشدار دادهاند. برخی کشورها با سیاستهای تشویقی شهروندان را به استفاده کمتر از مواد بستهبندی پلاستیکی دعوت میکنند.
محققان زیستمحیطی معتقدند که مسئولیتپذیری تمامی انسانها از هر کجا در نحوه مصرف و نیز نگهداری از محیط زیست میتواند روند مخرب کنونی را تا حدودی آهسته کند. اما حل مشکل زبالههای پلاستیکی جدا از این به همکاریهای بینالمللی نیز نیاز دارد.