کنفرانس امنیتی مونیخ؛ ایران، محور سخنرانی برخی شرکتکنندگان
پنجاه و چهارمین کنفرانس امنیتی مونیخ در جنوب آلمان آغاز به کار کرده و تبادلنظر بین شرکتکنندگان در خصوص مسایل امنیتی مهم جهان ادامه دارد.
به گزارش ایران اینترنشنال، در نشست سه روزه امنیتی مونیخ در آلمان، موضوعاتی از جمله آینده اروپا، جنگ سوریه، تهدید هستهای کره شمالی، رابطه روسیه و غرب و ناآرامیهای شرق اوکراین مورد تبادلنظر قرار میگیرد. آینده برجام و فعالیتهای منطقهای ایران نیز از دیگر موضوعاتی است که برخی حاضران به آن میپردازند.
-
هدف و محل این کنفرانس
هدف از برگزاری کنفرانس مونیخ گفتگو برای حل و فصل مناقشههای جهانی است. در کنفرانس امسال ۳۰ میز گرد تخصصی، ۱۲۰ سخنرانی و ۲۰۰۰ دیدار مقامات صورت میگیرد. گسترش تهدیدها علیه نظم و صلح جهانی، تنشها در شبه جزیره کره و درگیریهای متعدد در خاورمیانه در سخنان ولفگنگ ایشینگر، رئیس این کنفرانس مبنی بر «سال گذشته دنیا به مرز یک درگیری بزرگ نزدیک شد»، تبلور یافت.
هتل «بایریشرهفِ» شهر مونیخ که میزبان شرکتکنندگان این کنفرانس است، دارای ۳۴۰ اتاق و ۴۰ سالن برای برگزاری ملاقات رهبران، با شرکت ۴ هزار نیروی پلیس تحت تدابیر شدید امنیتی قرار دارد.
سران برخی دولتها، وزرای دفاع و امور خارجه، شخصیتهای سیاسی و مدیران شرکتهای بزرگ جهان در این کنفرانس حضور دارند. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران از جمله شرکتکنندگان در کنفرانس امنیتی مونیخ است که قرار است روز یکشنبه ۲۹ بهمن سخنرانی کند.
-
ایران در محور سخنرانی برخی رهبران
ترزا می، نخست وزیر بریتانیا نیز در حاشیه این کنفرانس ضمن تاکید بر همسویی لندن با واشنگتن درمورد فعالیتهای منطقهای ایران گفت: « درحالیکه که به تلاش برای حفظ توافق هستهای ادامه میدهیم، با نگرانی آمریکا از فعالیتهای بی ثبات کننده ایران در خاورمیانه هم اتفاق نظر داریم. ما آماده انجام اقدامات مناسب برای مقابله با این موضوعات هستیم.»
اچ آر مکمستر، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز، در کنفرانس امنیتی مونیخ از افزایش قدرت گرفتن گروههای شبهنظامی تحت نفوذ ایران در کشورهای منطقه، ابراز نگرانی کرد. او ضمن تاکید بر توقف «فعالیتهای بیثبات کننده» ایران در منطقه گفت: « به نظر من، زمان آن رسیده که با ایران مقابله شود».
این در حالیاست که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفته است درباره دخالت ایران در سوریه با همپیمانانش صحبت خواهد کرد.
زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان نیز در دومین روز کنفرانس امنیتی مونیخ ضمن اشاره به لزوم حفظ برجام، از«سیاستهای تکروانه» آمریکا در زمینههای مختلف انتقاد کرد.
-
دیگر محورهای مهم کنفرانس و مهمترین چالشها
نخستوزیر ترکیه در نشست امنیتی مونیخ باری دیگر از سیاست پشتیبانی آمریکا از کردهای سوریه انتقاد کرد و با اشاره به لزوم حفظ امنیت مرزهایش، دخالت نظامی کشورش در سوریه را توجیهپذیر خواند.
کنفرانس امسال البته به طور ویژه در مورد نقش آینده اتحادیه اروپا به عنوان یک بازیگر جهانی و روابطش با روسیه و آمریکا تمرکز خواهد داشت.
«پیمان همکاری دايمی دفاعی اروپا ( پسکو ) و نگرانی آمریکا از تداخل آن با ناتو، یکی از موضوعات مورد بحث بود. وزرای دفاع فرانسه و آلمان تاکید کردند اروپا باید استقلال نظامی داشته باشد و پسکو تهدیدی برای ناتو نیست. فلورانس پرلی، وزیر دفاع فرانسه در این رابطه گفت: «در صورت روبه رو شدن تهدیدی در همسایگیمان، خصوصا از جنوب، باید بتوانیم به آن پاسخ دهیم حتی زمانی که ایالات متحده و ناتو بخواهند کمتر درگیر آن شوند».
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو درسخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ با اشاره به جنگ و ناآرامی در اوکراین و تنش میان ناتو و روسیه بر سر آن گفت: «ما شاهد یک روسیه مدعیتر هستیم و به آن پاسخ میدهیم، اما همزمان برای ناتو مهم است که مانع از یک جنگ سرد جدید شود و از یک رقابت تسلیحاتی جدید جلوگیری کند، بنابراین ما به گفتگو با روسیه تلاش میکنیم»
ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز با اشاره به لزوم ثبات در مرزهای اروپا به کشورهای حوزه بالکان هشدار داد که عضویت آنها در این اتحادیه به رفع اختلافات مرزی بین این کشورها بستگی دارد.
کنفرانس امنیتی مونیخ امسال در حالی در جریان استکه جهان بیش از پیش با چالشهای سخت امنیتی روبرو است. مناقشه و درگیری در خاورمیانه و آفریقا بخصوص جنگ داخلی سوریه با حضور بازیگران متعدد، بحران آوراگان، تنش غرب با روسیه، بحران شبه جزیره کره و رقابتهای جدید تسلیحاتی از جمله گرههایی هستند که تا حدود زیادی بازگشاییشان به موفقیت گفتگوهای این کنفرانس وابسته است.