ایران به دنبال تولید جایگزینی برای گوگل مپ
رئیس سازمان نقشهبرداری کل کشور از آغاز به کار استارتاپهای ایرانی برای تولید اپلیکیشن جایگزین گوگل مپ خبر داد. محسن شفیعی در گفتگو با ایسنا گفت: «چند استارت آپ ایرانی مقدمات کار را شروع کردند و احتمالا ظرف یکی دوسال آینده بتوانیم اپلیکیشن جایگزینی برای گوگل مپ داشته باشیم.»
او با اشاره به اینکه تاکنون مناطق وسیعی از کشور عکسبرداری شده است عنوان کرد: «سازمان نقشه برداری، یک سازمان حاکمیتی است که با تولید دادههای مکان محور و نقشههای آبی، زمینی و هوایی میتواند زمینه را برای تولید نسخه ایرانی و جایگزین Google Maps و Google Earth مهیا سازد.»
رئیس سازمان نقشهبرداری، موضوع کسب استقلال در این حوزه را یکی از دلایل انجام این کار عنوان میکند. او میگوید: «شرکتهایی که دادههای مکانیشان را در اختیار ما میگذارند، هر زمانی که بخواهند میتوانند از گذاشتن این اطلاعات خودداری کنند و از طرفی معلوم نیست از اطلاعاتی که در اثر داد و ستد دادههای مکان محور بدست میآورند چه استفادههایی میکنند.»
شفیعی این نکته را نیز رد نمیکند که وجود ساز و کار دسترسی به دادههای جغرافیایی کشورهای جهان یک موضوع دو سویه است و به همان نسبت که دسترسی به دادههای ایران وجود دارد، این کشور نیز میتواند از دادههای دیگر بهره ببرد. او در این رابطه اظهار میکند: «در حال حاضر ما نیز با دقتی زیر یک متر میتوانیم از هرجایی دادههای ماهوارهای مکانی داشته باشیم.»
بحث ارائه جایگزین برای برنامهها و خدمات اینترنتی غیر ایرانی، موضوعی است که پیش از این نیز بارها مطرح شده است. کشورهای بسیاری وجود دارند که راهکارهای بومی مختلفی برای برخی خدمات ارائه میدهند اما تفاوت تصمیمگیری مسئولین ایرانی در این رابطه در فیلتر کردن راهکارهای رقیب است. مسدود شدن دسترسی به مسیریاب «ویز (Waze)» و نیز مسدود شدن تلگرام، از جمله همین تلاشهاست. در کنار این مورد اما نکته دیگر، چرخه تکراری تولید زیرساختهای بیاستفاده در ایران است. سیستمعامل ملی، موتور جستجوی ملی و پیامرسان ملی، از جمله همین تلاشهای نافرجام به حساب میآید که تنها عایدی آن، سود مالی عدهای و زیان کاربران ایرانی است.