تراشه بلوتوثی که بینیاز از باتری و با هوا شارژ میشود
یک شرکت فناوری تراشه بلوتوثی ساخته است که برای کارکرد نیازی به باتری ندارد و برای تامین انرژی از هوا استفاده میکند.
با امکان اتصال اینترنت به اشیا (The Internet of Things) میلیاردها دستگاه و ابزار عادی هوشمندتر و کاربردیتر میشوند. خواه خودرو باشد خواه لباس، با امکان اتصال اینترنت به ابزار و وسایل میشود قابلیتهای هوشمندی به آنها اضافه کرد. اما زمانی که قضیه باتری در میان باشد، ابعاد دستگاهها را نمیشود از اندازه مشخصی کوچکتر کرد.
حالا اما شرکتی به نام ویلیوت (Wiliot) ایده ساخت تراشه بلوتوثی بدون باتری خود را به واقعیت تبدیل کرده است. این تراشه برای تامین انرژی از فرکانسهای رادیویی موجود در محیط استفاده میکند. به بیانی سادهتر، امواج وایفای، بلوتوث و سیگنال اپراتورهای موبایل، که همگی در هوای اطراف ما جریان دارد، منبع تامین انرژی این تراشه هستند و به پردازنده ARM مجهز به بلوتوثش امکان فعالیت میدهند.
این تراشه قابلیت اتصال به حسگرهای متعددی را دارد. شرکت سازنده آن میگوید ترکیب اندازه کوچک تراشه و عدم نیازش به باتری به این معنی است که میتوان آن را به قیمت ارزان تولید و تقریبا روی هر چیزی نصب کرد.
ویلیوت چند کاربرد بالقوه این تراشه را معرفی کرده است، بهعنوان مثال میشود آن را روی ابزارهای الکترونیکی مصرفی نصب کرد تا زمانی که دفترچه توضیحات آنها در دسترس نیست یا گم میشود، در نقش راهنما ظاهر شود. ایده دیگر، اتصال تراشه به برچسب لباسها است تا پیش از شستوشو، تنظیمات لازم را به ماشین لباسشویی ارسال کنند.
در کنار این موارد، ترکیب این تراشه با حسگرهای متفاوت میتواند قابلیتهای جالب دیگری را نیز ایجاد کند. علاوه بر امکان ردیابی اجناس در زنجیره تامین کالا، وجود حسگر دما میتواند زمانی را که محصول خیلی سرد یا خیلی داغ میشود گزارش دهد.
فارغ از این، حسگر فشار امکان اطلاع از خالی شدن ظرف غذا یا خوراکی را فراهم میکند. تصور کنید چنین حسگری در یخچالهای هوشمند به کار گرفته شود، با کمک این ویژگی زمانی که محصولی در یخچال به اتمام میرسد، سفارش خودکار آن از طریق اینترنت ارسال میشود.
شرکت سازنده این تراشه بلوتوثی برای طراحی محصول خود بهتازگی ۳۰ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است. سامسونگ و آمازون هر دو از سرمایهگذارهای اصلی این پروژه هستند. قرار است عرضه جهانی این محصول سال ۲۰۲۰ انجام شود، اما ممکن است پیش از آن، تعداد محدودی از این تراشهها همین امسال روانه بازار شود.