کارکنان گوگل میتوانند تمام فرمانهای صوتی به ابزارهای هوشمند گوگل را شنود کنند
شرکت گوگل اذغان کرده است که برخی کارمندان این شرکت میتوانند صداهایی را که دستیار صوتی گوگل با کمک ابزارهای هوشمند این شرکت ضبط میکند بشنوند.
دستیار صوتی گوگل (Google Assistant) با کمک هوش مصنوعی کار میکند و میتواند دستورهای صوتی کاربران را از طریق تلفن همراه اندرویدی یا اسپیکرهای هوشمند گوگل اجرا کند.
گوگل روز پنجشنبه ۲۰ تیرماه، پس از درز صدایی به زبان هلندی که دستیار صوتی گوگل ضبط کرده بود، پذیرفت که برخی کارکنان این شرکت میتوانند به گفتوگوهایی که دستیار صوتی گوگل ضبط کرده است دسترسی داشته باشند. گوگل در حال تحقیق روی این نقص است.
صداهای ضبطشده را شبکه تلویزیونی بلژیکی ویآرتی (VRT) به دست آورده است و پس از بازبینی بیش از هزار کلیپ صوتی ضبطشده، مشخص شد ۱۵۳ مورد از آنها اتفاقی ضبط شدهاند.
دستیار صوتی گوگل با اعلام کاربر، بهصورت خودکار شروع به ضبط صداهای محیط میکند. اغلب اوقات با دستور «اوکی، گوگل» (OK, Google)، دستیار صوتی تلفن همراه یا اسپیکرهای گوگل فعال میشود و منتظر دستور کاربر میماند.
به گفته گوگل، کارمندان این شرکت برای درک بهتر الگوهای زبانی و لهجهها به صداهای ضبطشده کاربران گوش میکنند و این مساله در شرایط استفاده از ابزارهای هوشمند صوتی این شرکت هم لحاظ شده است.
میتوان این امکان را غیرفعال کرد، اما غیرفعال کردنش به معنی بهبود نیافتن عملکرد دستیار صوتی گوگل در شناسایی بهینه و صحیح دستورهای کاربر و پاسخگویی مناسب به آنهاست.
یکی از سخنگوهای گوگل به وایرد (Wired) گفته است کارمندان گوگل فقط ۰/۲ درصد از صداهای ضبطشده کاربران را بررسی میکنند و پیش از آن، اطلاعات کاربر از فایلهای صوتی حذف میشود.
این در حالی است که گزارش شبکه ویآرتی نشان میدهد که در فایلهایی که در اختیار دارد، اطلاعات شخصی قابل ردگیری است. در مواردی، آدرس کاربر یا اطلاعاتی مانند نام فرزندان گفته میشود. در یک مورد، کاربر در خصوص زندگی عاشقانهاش صحبت میکند یا در موردی دیگر، درباره اینکه کودکشان چقدر سریع دارد بزرگ میشود.
در سال ۲۰۱۷، گوگل وجود ایراد در اسپیکرهای هوم مینی (Home Mini) را تایید کرد که اجازه میداد این اسپیکرهای هوشمند صدای محیط را ضبط کنند، حتی زمانی که فعال و منتظر دریافت دستور کاربر نبودهاند. در گزارشی مشابه، که بلومبرگ اوایل سال جاری میلادی منتشر کرده بود، مشخص شد که کارمندان آمازون هم میتوانند به صداهایی که الکسا (Alexa)، دستیار صوتی این شرکت، ضبط میکند دسترسی داشته باشند.
با توجه به گزارش ویآرتی و صداهای ضبطشدهای که در اختیار دارد، احتمالا این اقدام گوگل با «مقررات عمومی حفاظت از دادهها» در اروپا (GDPR) منطبق نیست. این قانون اردیبهشتماه سال گذشته تصویب شد تا حفاظت از دادههای شهروندان اروپایی در چارچوبهای قانونی باشد و همه شرکتهایی که در زمینه خدمات دیجیتال در اروپا فعالیت میکنند ملزماند آن را رعایت کنند.